Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan (AYYB) 100 milyon Dolar kredi temin etti. Kredi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullandırılacak.

 Uluslararası itibarı ve güvenilirliği sayesinde yurt dışından kaynak temin ederek ülkemizde farklı sektörlerdeki yatırımları finanse etmeye devam eden Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, AAYB ile 2019 yılında imzaladığı 200 milyon dolarlık kredi anlaşmasına ek olarak 100 milyon dolarlık bir kredi anlaşması sağladı. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisiyle, 3 yılı ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadeli sağlanan kredi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanında kullandırılacak.

Yurt dışından temin ettiğimiz kaynakların üçte birini son 3 yılda ülkemize kazandırdık

 Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasındaki öncü çalışmalarını, ülkemize kazandırdıkları uluslararası kaynaklarla ve sürdürülebilir kalkınma projelerini destekleyerek sürdürdüklerini belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Bu hedefimize ulaşmak için coğrafya fark etmeksizin uluslararası kurumlarla kurduğumuz yenilikçi, uzun soluklu ilişkilerimiz ve iş birliklerimiz çok kıymetli. Bu bağlamda, AAYB ile 2019 yılında imzaladığımız kredi anlaşmamıza ek olarak bugün 100 milyon dolarlık bir kredi anlaşması daha imzalamış olmak hem Bankamıza hem de Türkiye’ye duyulan güvenin bir göstergesi. Ülkemize getirdiğimiz finansal desteklerle ekonomiye ve özel sektöre desteğimizi sürdürüyoruz. Bankamızın son 20 yılda yurt dışından temin ettiği kaynakların üçte birini geçtiğimiz son 3 yılda ülkemize kazandırdık. Önümüzdeki dönemde de kapsayıcı kalkınma anlayışımız ve odağımıza aldığımız sürdürülebilirlik temalı kredilerle sektörleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

AAYB Yatırım Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovskiy “Bu kredinin tamamının yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine kullandırılmasını bekliyoruz. Bu, Türkiye'yi düşük karbonlu hedefine yaklaştıracak daha fazla rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı anlamına geliyor. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası gibi finansal aracılarla çalışmak, Banka'nın kalkınma etkisini artırması için çok etkili bir yol. Bu finansman modeli, likidite sorunlarıyla karşılaşan ve AAYB'nin iklim finansmanı hedefleriyle doğrudan uyumlu olan daha küçük projelere fonları  verimli bir şekilde yönlendirmemizi sağlıyor” dedi. 

Banka olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini desteklemeyi önceliklendirdiklerini söyleyen Öztop, “2021 Eylül ayı itibarıyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri 1,6 milyar dolar ile kredi portföyümüzün yüzde 55’ini oluşturuyor. Ekim ayında Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak sıfır emisyon hedefi için çalışmalara başlayan ülkemizi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına sağladığımız finansman ve danışmanlık hizmetlerimizle desteklemeye devam edeceğiz” dedi.