üretiriz’ diye düşünün” ifadelerini kullandı.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı 2. Birleşimi, Başkan Mustafa Demir başkanlığında gerçekleştirildi. 28 maddenin görüşüldüğü mecliste Başkan Demir ve meclis grup başkanvekilleri Taksim’de yaşanan bombalı saldırıyı kınadı.

“ELEŞTİRECEĞİNİZE PROJE ÜRETİN”
Ardından ifade edilen konulara cevap veren Başkan Mustafa Demir, “Yeşil alanlar betonlaştırılıyor” eleştirisine Kitap Kafe projesiyle cevap verdi. Başkan Demir, “Yalı Kafe yeşil saha mıydı? Biz ne yapıyoruz oraya, sosyal-kültürel alan yapıyoruz. Biz o alanı bedava aldık. Sayın Bakanımız Kurum’a bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşasına da yardım ediyorlar. Oraya ciddi bir yatırım yapıldı” diyerek, “Yalı Kafe’nin olduğu alana Türkiye’ye örnek bir proje yapılıyor. Bazı arkadaşlarımızın yapmak değil yaptırmamak üzerine bir siyasi anlayışı var. Biz oraya çok güzel bir Kitap Kafe yapıyoruz. Biz bu güzel şehrin çocukları için onların geleceği için gayret ediyoruz. Orada ders çalışacaklar, internet bedava, acıkırlarsa çorbası bedava. ‘Yalı Kafe yapılmasın’ diye uğraşacağınıza, ‘nasıl böyle projeler üretiriz’ diye düşünün” ifadelerini kullandı.

“MARİNA’ NIN YILLIK GETİRİSİ MİNiMUM 300 MİLYON”
Kurupelit’te yapılacak Marina projesiyle ilgili de değerlendirme yapan Başkan Mustafa Demir şunları söyledi:
“Marina yapacağız. Türkiye‘de ve dünyada da başka örneği yok. Marinaya karşı çıkan zihniyet sadece Samsun’da var. Kıyılar tahrip olurmuş. Kıyıları tahrip olacak projeyi bakanlık onaylamaz. Mümkün değil. Geçti o devirler. Bazen bu eleştirilere şaşıp kalıyorum. Destek olmak lazım oysa. ‘Büyükşehir bunu da yaparsa uçacak Samsun’ diyeceği yerde projeyi itibarsızlaştırmaya sanki kıyıları tahrip edecek gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar. Marina’nın Samsun’a yıllık getirisi minimum 300 milyon lira. Böyle bir projeye karşı çıkılmaz.”

“BELEDİYE BORCUNU 6 KAT DÜŞÜRDÜK”
Büyükşehir Belediyesi’nin mali durumunu da değerlendiren Başkan Demir, “Bizim borç yükümüz, 2018’de devraldığımız miktar bütçe toplamı SASKİ ve şirketler dahil 1 Milyar 150 TL. Borç yükümüz ise 3 milyar 360 TL. Bunun 380 milyon lirası piyasa borcu. Şimdi bütçemiz 8 milyarı buluyor. Borcumuz ne 4 milyar kadar. SASKİ’ de dahil. Bütçemizin yani toplam varlığımızın yüzde 50’si kadar. Devraldığımızda toplam varlığımızın 3 katı. 6 kat performans var. Borcumuz reel olarak 6 kat düşmüş. Biz Samsun’da 946 mahallenin içme suyu da dahil altyapı sorununu bitiriyoruz. 50 - 60 yıllık işi biz 4 yılda bitiriyoruz. Bizim bütçemizin yüzde 61’i yatırımlara gidiyor. Böyle bir performansla çalışıyoruz” diye konuştu.

1.5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR
Meclis üyelerini Tekkeköy ilçesinde kurulan Beton Boru ve Bordur Parke Fabrikasını görmeye davet eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Beton boru üretim fabrikası kuruyoruz. Gidip görmelisiniz. 1.5 yılda kendini amorti edecek. SASKİ’ nin beton boruya 1 yılda ödediği para 100 milyon TL’yi buluyor. Fakat hem bordür hem de beton boru üretecek bizim fabrikanın tamamı 100 milyonu bulmuyor” diye konuştu.  Ardından Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi 5 milyar 72 milyon TL olarak belirlendi.