TOPALOĞLU’NDAN YOĞUN TEMPO TOPALOĞLU’NDAN YOĞUN TEMPO
Amisos Tepesi Nerede?
Samsun’un İlkadım İlçesi’nde yer alan Amisos Tepesi, M.Ö. 6. yüzyıldan kalan Miletos halkına ait anıt mezarların ve o dönemden kalmış eski bir şehrin kalıntılarını günümüze taşıyan miras niteliğinde. Mezarlar 1995 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında yapılan kazılarda ortaya çıkmış. Günümüzde korunmaya alınarak turizme açılan bölge, Samsun’un en çok turist çeken simgelerinden biri haline gelmiş.
Amisos Tepesi Kral Mezarları
Helenistik dönemin en ihtişamlı günlerine ait eserleri günümüze taşıyan tümseklerde 5 adet anıt mezar yer alıyor. Kazı çalışmalarında dönemin zenginliğini gözler önüne seren çok sayıda altından ziynet eşyasının yanı sıra, ustalıkla yapılmış mermer ve cam eserler de ortaya çıkarılmış. Mezarlar dönemin inanışına uygun olarak odalar şeklinde yapılmış ve ölen kişiler günlük eşyalarıyla beraber gömülmüş.
Bulunan mezarların, krala çok yakın zengin ve ünlü bir ailenin mezarları olduğu düşünülüyor. Mezarda bir erkek, karısı ve kızları olduğu düşünülen bir aileye ait kalıntılar var. Tepe mezarlara çökme tehlikesine karşı girişler yasaklanmış. Ancak mezarlara ait resimler ve mezarda bulunan eşyalar Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Amisos Tepesi Seyir Terası
M.Ö. Roma dönemine ait şehir kalıntıları amisos tepesi - samsun ve çevresinde tarih ve doğal güzelliklerin keyfine bir arada varmak için en doğru adreslerden birisi. Karadeniz’in mis gibi havasını içine çekmek isteyenler için oldukça yüksek bir tepede bulunan antik şehir yolculuğunda, gelen misafirlere keyifli bir dinlenme imkânı da sunuluyor. Belediye’ye ait bir sosyal tesiste hediyelik eşya satılan dükkânlar, yeme-içme ve manzarayı keyifle seyretmek için bir seyir cafe-teras konsepti yapılmış. Seyir terasında tarihle iç içe keyifli vakit geçirmek ve eşsiz manzaraya karşı dinlenmek için özel bir alan burası.
Amisos Tepesi’ne Nasıl Gidilir?
Samsun şehir merkezine dört kilometre uzaklıktaki Amisos Tepesi’ne ulaşım farklı yollardan yapılabilir. Özel araçla yolculuk yapanlar için Samsun- Sinop karayolu üzerinden tabelalar yardımıyla bölgeye ulaşılabilir.
Amisos Tepesi’ne şehir içinden otobüsle yolculuk etmek için 4,16 ve E1 ekspres numaralı otobüslerle gidilebilir. Tramvay ile ulaşmak isteyenler Baruthane durağında inerek oradan da keyifli bir teleferik yolculuğu ile tepeye ulaşabilir.
Samsun’un ünlü simgelerinden biri haline gelen Amisos Tepesi, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunarak kaliteli ve keyifli bir zaman geçirmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Ayrıca Antik Roma tarihine yakından bakmak isteyenler için döneme ait çok sayıda ilgi çekici eser ve şehir kalıntıları bulunuyor.