Bafra'ya geldiğiniz zaman görmeniz gereken birçok güzellik bulunmaktadır. Doğası ve ilgi çekici turistik yerleri sayesinde Samsun'un en gözde ilçelerinden biri olmuştur.
Tarihi Yerler
Bafra'da gezmeye doyamayacağınız kadar tarihi güzellikler bulunmaktadır. Turistik açıdan da büyük bir öneme sahip olan bu yerler şunlardır:
İkiztepe
Asar Kale ve Kaya Mezarları
Ali Kale Bölgesi
Ali Bey Çeşmesi
Kadı Çeşmesi
Deniz Feneri
Beylik Köyü Höyüğü
Büyük Camii
Gelin Köprüsü
Şifa Hamamı
Böğürtlen Höyüğü
Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Gibi yerler Bafra'nın tarih kokan yerleri arasında bulunmaktadır. Bu yerler, turistler açısından da oldukça ilgi çekicidirler.
Doğal Güzellikler
Akalan Şelaleleri
Kuş Cenneti
Liman Gölü
Balık Gölleri
Yeşilyazı Köyü

Bu alanlar, Bafra'nın doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Kendinizi doğanın güzelliğine bırakmak istiyorsanız, bu alanları ziyaret edebilirsiniz.
Akalan Şelaleleri
Akalan şelaleleri, Bafra gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Akalan şelaleleri, Akalan Köyü'nde bulunmaktadır. 18 tane farklı boyutlara sahip olan şelalenin bir arada yer aldığı bu alan, doğanın en güzel yerleri arasındadır. 
15 metre yükseklikten akan sular, görenleri büyüleyici bir etki yaratıyor. Görüntüsü ve sesiyle insana tam bir huzur veren Akalan şelaleleri, Bafra'nın en güzel yerlerinden biridir.

Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası'nda bulunan Kuş Cenneti, ülkemizin oldukça önemli kuş alanları arasında yer almaktadır. Bafra'nın en doğal güzelliklerinden biri kabul edilen Kuş Cenneti, turistik açıdan da büyük bir öneme sahiptir. 
Karadeniz kıyılarında bulunan bu muhteşem yer, ülkemiz için de ayrı bir öneme sahiptir. Ülkemizde bulunan 420 tane kuş türünden 316'sı Kuş Cenneti'nde bulunmaktadır. Bu nedenle Kuş Cenneti adını alan bu alan, son derece büyük ve sulaktır. Yolunuz Kuş Cenneti'ne düştüğünde burada oldukça farklı kuş türlerine rastlamanız mümkündür.

Karadeniz'de kuraklık etkisi; orman yangınlarında artış tehlikesi Karadeniz'de kuraklık etkisi; orman yangınlarında artış tehlikesi

Şifa Hamamı
Şifa Hamamı, 300 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Kubbeli bir yapıya sahip olan Şifa Hamamı, Bafra'nın en ilgi çekici yapılarından biridir. Döneminin en büyük hamamı olarak kabul edilen bu hamam içerisinde aynı zamanda mezar bulunmaktadır. 
Şifa Hamamı'na yukarıdan baktığınız zaman güneş ışığı girmesi için yapılan gözleri görebilirsiniz. Bu gözler, ay üzerinde bulunan kraterlere benzetilmektedir. Eski Hamam olarak da bilinen Şifa Hamamı, Bafra'nın turistik yerlerinden biri olarak karşımıza çıkar.

İkiztepe
Bafra denildiğinde akla ilk gelen turistik yerlerden biri İkiztepe'dir. Özellikle de arkeoloji ile uğraşanların mutlaka görmek istedikleri alanlardan biridir. MÖ. 5000 yılından itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan bu yer, birçok uygarlığın izlerini taşır. Bu nedenle İkiztepe, arkeolojik kazılar için tercih edilen en önemli yerlerden biri olarak karşımıza çıkar. 
İkiztepe'yi önemli kılan en mühim özellik ise bu bölgede yer alan mezarlıkların Anadolu'dakilerden büyük olduğudur. Bu mezarlıkta yapılan araştırmalar hiçbir zaman eksilmemiştir. Mezarlıkların yanında eski dönemlere ait birçok ürün de kazılarda ele geçirilmiştir. Uygarlıklar hakkında bilgi toplanmasını sağlayan bu yer, Bafra için son derece önemlidir. Hem tarihi hem de turistik açıdan oldukça değerli bir bölgedir. 

İkiztepe'de bulunan anır mezarlar, şuan da tüm ziyaretçilere açıktır. Bu muhteşem yere gittiğiniz zaman anıt mezarları incelemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. 
Tarihin en önemli yerlerinden biri olarak kabul edilen İkiztepe, binlerce turisti de kendine çekmektedir. İlk dönemlerde Kızılırmak'ın denize döküldüğü alanda bulunan İkiztepe, zamanla nehirden ve denizden uzaklaşmıştır. Bunun nedeni ise nehrin getirmiş olduğu alüvyonlardır.