Büyük Camii
Samsun'da bulunan camilerin en büyüğü olarak bilinen Büyük Camii, 1300 yılında yapılmıştır. Camiyi yaptıran kişinin adı ise Hıdır Bey'dir. Büyük Camii, ilk zamanlarında ahşap bir yapıdaydı. Ancak bu ahşap yapı, çıkan bir yangının sonucunda hasar görmüştür. 1885 senesine gelindiğinde Batumlu Hacı Ali Efendi, Büyük Camii'yi taş betondan inşa etmiştir.

Atatürk Onur Anıtı
Samsun'u daha özel bir konuma getiren Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın başlaması için gerekli olan ilk adımı burada atmıştır. Bu olayın anısına Atatürk Onur Anıtı dikilmiştir. 1932 yılında yapılan bu anıt, Samsun'un bir simgesi olarak kabul edilmiştir.

Amisos Tepesi
Samsun'u yüksekten izlemek isteyenlerin gidebileceği harika yerlerden birisi de Amisos Tepesi'dir. Bu tepede kral mezarları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Amisos Tepesi'ne çıkabilmeniz içinse teleferik kullanmanız gerekir. Tepeye çıktığınız zaman da oturup yemek yiyebileceğiniz restoranlar vardır. Amisos Tepesi'ne özel olarak üretilen hediyelikler de burada sizlere sunulmaktadır.

Tekkeköy Mağaraları
Karadeniz Bölgesi'nin oldukça eski bir yerleşim yeri olan bu mağaralar, görülmeye değer güzelliktedir. Bu mağaraların içerisinde birçok irili ufaklı mağaralar bulunmaktadır. Tekkeköy Mağaraları aynı zamanda Arkeoloji Vadisi adıyla da bilinmektedir. Samsun'un doğal güzellikleri arasında yer alan bu mağalar, tarihin önemli yerlerinden biridir.

Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı

Canik Oyuncak Müzesi
Samsun'a ayrı bir önem katan Canik Oyuncak Müzesi, hem küçüklerin hem de büyüklerin ilgi odağıdır. Samsun'un Canik Belediyesi'ne bağlı olan bu müze, 2017 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Canik Oyuncak Müzesi, Türkiye'de bulunan en büyük oyuncak oyuncak müzesidir. Ayrıca bu müze, dünyanın da en büyük 3. oyuncak müzesi olarak bilinmektedir. Canik Oyuncak Müzesi içerisinde yaklaşık 1000 oyuncak bulunmaktadır.

Samsun'da Gezebileceğiniz Diğer Yerler
Samsun, birbirinden güzel yerlere ve eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu yerlerden ön plana çıkanları yukarıda açıklanmıştır. Bunlar dışında gezebileceğiniz diğer yerler ise şunlardır:
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi
Ladik Gölü  
Lerdüge Tümülüsleri
Kabaceviz Şelaleri
Bayraktepe Tabiat Parkı
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Teleferik Tesisleri
Akdağ Kayak Merkezi
İlk Adım Anıtı
Bandırma Vapuru Müzesi
Gökgöl Camii
Göğceli Camii
Doğu Park
Samsun Atatürk Evi
Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
Kent Müzesi
Alaçam Mübadele Müzesi
Kuva-i Milliye Müzesi
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Samsun'a yolunuz düştüğünde gidebileceğiniz en güzel yerlerdendir. Bu yerler dışında da gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Cumhuriyetimiz için değerli bir yeri olan Samsun'da, tarihi havayı ciğerlerinize çekebilirsiniz