Senenin her ayında turist çekecek konumda olmasına neden olan kuş cenneti, turizm merkezi ve tabiat parkı yanında uzun uzun yürüyüşler yapmaya uygun sahil şeridi da vardır. Sayısız çekiciliği olan mahalle ve ilçenin tarihi de ilgi çekicidir. 19 Mayıs ilçesine bağlanmasına ise 1970 yılında karar verilmiştir.

Engiz'den Ballıca'ya

Tarihi 1878 yılına dayanan bu yerin Dağıstan ve Kuzey Kafkas'tan gelen muhacirler için oluşturulduğu biliniyor. Çeşitli nedenlerden dolayı bu bölgeye yerleşmelerine karar verilen bu insanlar devlet tarafından iskan yasasından yararlandırılır. Engiz adı verilen bu yere yavaş yavaş yerleşim başlar. Engiz ismi muhacirlerin de etkisiyle verilmiş Türkçe bir isim olmamasından dolayı zaman içinde değiştirilmeye karar verilmiştir.

Kök hücre bağışçısı: Hayatımın en anlamlı iyiliği oldu Kök hücre bağışçısı: Hayatımın en anlamlı iyiliği oldu
Ballıca'nın Güzellikleri

1970 yılında belediye olmasına karar verilen Ballıca 1988 yılından sonra da Samsun 19 Mayıs Engiz adından tamamen sıyrılmış duruma gelir. Samsun'un Bafra ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan delta olarak anılan alanda farklı güzellikler vardır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Nebiyan Turizm Merkezi, Sarıgazel Tabiat Parkı ve uzun sahilleri ile sürekli turist çeker konuma gelmiştir.

Engiz'e Ulaşım

Doğal güzellikleri görmek ve Karadeniz büyüsüne kapılmak isteyenlerin Türkiye'nin her yerinden Samsun'a ulaşması gerekir. Şehir merkezinden yaklaşık 34 km uzakta bulunan yere ulaşım için araçlar yeterlidir. Kısa süren bir yolculuk sonrasında Engiz güzellikleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yapılacak çok fazla şey ve görülecek çok fazla yer olduğunu bilerek planlama yapılması gerekir. Otobüs hatları yakınından geçer.

Engiz'in Turistik Çekiciliği

Engiz'e ulaşmak için birçok yerden uçak yolculuğu yapabileceğiniz gibi Karadeniz gezilerinizde uğrak noktası olmasını da sağlayabilirsiniz. Bu sayede geziniz daha da farklı güzellikler ile renklenmiş olur. Karadeniz'de olduğunuzu uzun sahil gezileri ve yürüyüşlerinden sonra daha rahat anlayabileceğinizi unutmadan hareket etmelisiniz.

Bölgenin Turist Potansiyeli

Samsun gezilerinde geniş yüzölçümü ve Samsun'a yakın olmasının da etkisiyle tercih edilen yerlerden birisi haline gelmiştir. İklimden dolayı senenin her günü turist olarak gelme ve kalma imkanı elde edebilirsiniz. Gezilerinizi Samsun'a da uğrayarak farklı bir rota ile şekillendirmiş olmanız mümkün olur. Rotaların gezilecek yerlere göre şekillendirilmesi sağlanmalıdır. Bölgede yakın yerlere ulaşım sorunu olmadığından diğer Karadeniz illerine geçiş kolaylıkla yapılabilir. Bunun için planlamayı buna uygun hale getirmekte herhangi bir sakınca yoktur. Havası, doğası, iklimi ve çekicilikleri sayesinde parlayan illerden birisi olan Samsun'un önemli değerlerini görmeden geri dönmek büyük eksiklik olacağından mutlaka eklenmesi gereken yerlerden birisi olduğu bilinmelidir.