Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma
Bafra Asarkale Kaya Mezarları Konumu
Kızılırmak vadisi içinde ve Altınkaya Barajı yakınında bulunan ve stratejik açıdan önemli bir konuma sahip olan Asarkale savunma ve korunma amacı ile inşa edilmiştir. Bölgede ki tarihi mezarlıklardan ikisi kalenin hemen yamacında bir diğeri ise Kızılırmak’ın karşı yakasında olup, Grek mimarisinin izlerini taşır.
Birinci mezar, Kalenin kuzey tarafında dik bir yamaç üzerinde ve yol seviyesinden oldukça yüksek bir yerdedir.
İkinci mezar ise dört sütunlu yine dik kayalık üzerinde olup, üç alınlıdır. Kızılırmak’ın doğu kışında yer alır.
Üçüncü mezar yeri ise Asarkale’nin güneyinde ve yine yüksek bir kayalık üzerine dört sütunlu olarak inşa edilmiştir.
Çok eski zamanlardan kalmış olan mezar yerleri turizm ve tarihi kültür amaçlı olarak gelen herkesi adeta büyüler.
Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları Manzarası
Derbent Baraj inşasından sonra oluşan baraj gölü eşsiz bir doğal güzellik olduğu gibi bu güzel manzarayı Asarkale ve kaya mezarları tarihi etkisi ile tamamlıyor. Dev bir kaya kütlesinin üzerine oturtulmuş olan kalede bulunan gizli geçit ve bu geçitte bulunan dik merdivenler ziyarete gelen misafirlerin yukarı çıkmasına olanak sağlar. Tepeden bölgenin manzarasının, seyredenleri kendisine hayran bırakan bir doğa harikası olduğu söylenebilir.
Karadenizin İncisi Bafra Asarkale Kaya Mezarları
Samsun ilimiz Bafra ilçesinde 2 bin 300 yıllık Yunan Grek mimarisinin izlerini taşıyan bu mezarlar Helenistik Çağ’da inşa edildiği bilinir. En çok ilgi odağı olan mezarlık ise Paflagonya dönemine ait olan mezarlıklardır.
Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları Görülecek Alanları
Karadeniz Bölgesinin denize paralel olan dağları bölen Kızılırmak’ın solunda bulunan bir tepe üzerine inşa edilmiş olan kalenin gezilmeye ve görülmeye değer birçok özellikleri vardır.
Çok eski çağlarda kalenin en yüksek yerine yapılmış olan taştan oyulmuş olan sarnıç tarih kokusunu içine sindirmek isteyenler için görülmeye değerdir.
Kalenin kuzeydoğusunda bulunan yine buram buram tarih kokan hapishane bugün dahi aynı özelliğini korur.
Yine kalenin iç kısmında tamamen oyulmuş bir taş içeresinde yer alan bölgenin zamanında kapalı çarşı olarak kullanıldığı bulunan hava deliklerinden anlaşılır.
Mahzen ve işkence odaları olarak kullanıldığı tahmin edilen oldukça ilginçtir.
Daha sonralarda yapılmış olduğu tahmin edilen yontma taş heykellerin olduğu bölümler de dahil olmak üzere tüm yapılar gerçekten görülmeye değerdir.
Bafrada 2 bin Yıllık Asarkale Kaya Mezarları
Bafra ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan Asarkale kaya mezarları Helenistik çağda inşa edilmesine rağmen zamanla Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde eserlerin tarihi dokularına zarar vermeden çeşitli tadilatlardan geçirilmiştir. Yabancı turistler tarafından Bafra'da ciddi anlamda ilgi gören Asarkale kaya mezarları yüksek kayalara oyularak zamanın kralları için hazırlanmıştır.
Asarkale Kaya Mezarları ile Alternatif Turizm
Kültürel anlamda oldukça değerli olan Bafra Asarkale Kaya Mezarları ziyareti sırasında hemen herkes zaman makinesi ile eski çağlara gittiklerini hissederler. Ayrıca gidenlerin büyük bir çoğunluğu tarihi ortamın mistik havasından oldukça etkilendiklerini de belirtirler.
Kültür, tarih ve ören yerlerini gezmeyi ve birikim yapmayı sevenlerin gezi planlarının arasında mutlaka Bafra Asarkale olmalıdır.