Samsun'da Tarım
Tarım, Samsun'un geçim kaynakları arasında ilk sırada yer alır. Çünkü Çarşamba ve Bafra ovalarına sahip olan Samsun, verimli topraklar konusunda çok şanslıdır. Tarım, Samsun için çok önemlidir. Şehirde yaşayanların neredeyse %65'i tarım ile uğraşmaktadır. İki önemli ovaya sahip olması, Samsun'da tarımın hız kazanmasına neden olmuştur. Çünkü Türkiye'de bulunan en verimli alanlardan biri bu iki ovadır.
Samsun'da tarımı yapılan ürünler ise şunlardır:
Buğday
Çavdar
Yulaf
Mısır
Pirinç
Nohut
Ayçiçeği
Fasulye
Şekerpancarı
Soya
Sarımsak
Soğan
Lahana
Pırasa
Domates
Patates
Gibi daha birçok ürün yetiştirilmektedir. Samsun, tarım ürünleri çeşitliliği konusunda oldukça şanslı bir ilimizdir. Şehrin topraklarının verimli olması, tarım ürünlerinin çeşitlilik kazanmasına neden olmuştur. Bu nedenle de tarım, şehrin en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir. Tarımı yapılan ürünler arasında tütünde bulunmaktadır. Özellikle de Bafra tütünü, Samsun'un önemli ürünlerinden biridir.

Samsun'da Hayvancılık

Samsun'un iklim şartları ve bitki örtüsü, hayvancılık faaliyetleri için uygundur. Bu nedenle tarımdan sonra tercih edilen diğer bir geçim kaynağıdır. Kıl keçisi, sığır, kümes hayvanları ve keçi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık da birçok insanın geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Samsun'da Sanayi
Samsun'da sanayi, en az tarım ve hayvancılık kadar gelişen geçim kaynaklarından biridir. Sanayi alanında son derece hızlı bir gelişim yaşayan Samsun, birçok fabrika kuruluşuna sahiptir. Bu nedenle de sanayi şehirlerimiz arasında yer almaktadır. Şehrin çok fazla engebeli bir yapıda olmaması, sanayinin gelişmesini sağlamıştır. Ayrıca liman şehirlerimiz arasında bulunması da sanayi için önemli bir avantajdır.

Samsun'da Ormancılık

Kayan mahallede göç ve endişeli yaşam Kayan mahallede göç ve endişeli yaşam

Orman yönünden zengin olan Samsun, ormancılık sektörünün yapıldığı şehirlerimiz arasındadır. Fundalıkların ve ormanların yüz ölçümü ise toplam 460.000 hektardır. Samsun'da bulunan köyler ise genellikle orman içlerindedir. Orman içlerinde yaşayan köylülerin geçim kaynakları ise ormancılıktır.

Samsun'da Madencilik

Samsun, maden konusunda pek şanslı olan bir ilimiz değildir. Bu nedenle madencilik, geçim kaynağı olarak pek fazla tercih edilmez. Samsun'da bulunan maden ise kömürdür. Havza ilçesine bağlı olan Çeltek köyü, kömür bulunan yerlerden biridir. Bunun yanında Vezirköprü ilçesinde de kömür bulunmaktadır. Ancak burada bulunan kömürler, ne yazık ki geçim kaynağı olabilmesi için yeterli değildir. Bu nedenle Samsun'da madencilik tercih edilmeyen bir geçim kaynağıdır. Tarım ve hayvancılık, ormancılık ve sanayi kadar önemli bir geçim kaynakları yoktur. Birde şehirde bulunan göller sayesinde balıkçılık tercih edilmektedir.