Bazı barajlar hem sulama hem de enerji üretimi amacıyla kullanılmaktadır. Bazılarının amacı ise sadece sulamadır. Samsun'da önemli iki ovanın bulunması, suya olan ihtiyacın daha da fazlalaşmasını sağlamıştır. Bu nedenle yapılan barajlardan bazılarının görevi, bu ovalara su imkanı sağlamaktır.
Ancak bazıları ise şehir için gerekli olan enerji üretimini fazlasıyla karşılamaktadır. Özellikle de Hasan Uğurlu Barajı, Samsunlular için büyük avantajdır. Samsun'daki barajların sayısı oldukça fazladır. Bu yazıda Samsun'daki barajların isimleri hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır.

Samsun Barajları

Samsun'a gelirseniz karşınıza çıkacak ve mükemmel bir işlevliğe sahip olan birçok baraj göreceksiniz. Bu barajların isimleri şunlardır:
Hasan Uğurlu Barajı ve Hidro Elektrik Santrali
Suat Uğurlu Barajı ve Hidro Elektrik Santrali
Altınkaya Barajı ve Hidro Elektrik Santrali
Derbent Barajı
Çakmak Barajı
Demirözü Barajı
Vezirköprü Barajı
On Dokuz Mayıs Barajı
Bu barajlar, Samsun barajları olarak bilinir. Samsun için her birinin ayrı bir önemi vardır.

Hasan Uğurlu Barajı Ve Hidro Elektrik Santrali

Bu baraj, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerinde bulunmaktadır. Yeşilırmak üzerine kurulu olan Hasan Uğurlu Barajı, 1971 yılında yapılmaya başlanmıştır. Hasan Uğurlu, bir dönem Samsun Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü olarak görev yapmıştır. Ancak ne yazık ki geçirdiği trafik kazası sonucunda hayatını kaybetmiştir.
Bunun üzerine yapılan baraja Hasan Uğurlu adı verilmiştir. Hasan Uğurlu Barajı, Türkiye'de bulunan en büyük barajlardan bir tanesidir. Barajın Türk mühendisler ve Türk firmalar tarafından yapılması, baraja daha fazla önem kazandırmıştır. Barajın yüksekliği ise 175 metredir.
Suat Uğurlu Barajı Ve Hidro Elektrik Santrali
Suat Uğurlu Barajı, Hasan Uğurlu Barajı'nın yaklaşık olarak 18 km aşağısındadır. Bu barajın yapımı da 1971 senesindedir. Barajın yapılmaya başlandığı bu yıllarda baraja verilen isim Balohar'dı.
Ancak baraj tamamlanmadan Hasan Uğurlu ile birlikte kaza geçirip vefat eden Suat Uğurlu'nun adı bu baraja verilmiştir. Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu'nun eşidir. Çarşamba Ovası'nın sulanması amacıyla yapılan bu barajdan aynı zamanda enerji üretimi de sağlanmaktadır. Barajın yüksekliği ise 51 metredir.

Altınkaya Barajı ve Hidro Elektrik Santrali

450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor
Kızılırmak üzerine kurulmuş olan Altınkaya Barajı, Bafra'da bulunur. 195 metrelik bir yüksekliğe sahip olan baraj, kaya dolgu tipine sahiptir. Barajın göl alanı ise 74.5 kilometrekaredir.

Derbent Barajı

Bafra Ovası'nı sulama amacıyla yapılan baraj, kanallar sayesinde ovaya ulaşır. 33 metre bir yüksekliğe sahip olan Derbent Barajı, yüzer baraj olarak bilinmektedir. Bafra Ovası'nın sulanması açısından önemli olan Derbent, Altınkaya Barajı'na yakındır.