Samsun'un En Meşhur Çorbaları
Samsun, oldukça çeşitli kültürlerin bir arada bulunduğu bir şehirdir. Bu muhteşem şehrin tadına doyamayacağınız çorbaları şunlardır:
Mısır çorbası
Karalahana çorbası
Yoğurtlu çorba
Haluçka
Samsun’un en meşhur çorbaları arasında yer almaktadır. Bu çorbaların her biri Samsun iline özel tariflerle yapılır.

Samsun'un En Meşhur Yemekleri

Samsun, sadece çorbaları ile değil aynı zamanda oldukça lezzetli yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Tadı damağınızda kalacak Samsun yemekleri ise şunlardır:

Turşu kavurması
Kuymak
İçli mantı
Katık böreği
Mecik
Keşkek
Tandır kebabı
Orman kebabı
Kuzu çevirme
Tirid
Hamsili pilav
Lepsi
Fırın kebabı
Kazlı pilav
Zagi yani
Makaktu
Bafra köftesi
Bunlar, Samsun’un en meşhur yemekleri olarak bilinir. Bu yemekler dışından daha birçok farklı lezzeti Samsun'a giderek tadabilirsiniz.

Samsun'un En Meşhur Tatlıları

Çorba ve yemeklerden sonra Samsun'a özel tatlıları yemeden dönmemelisiniz. Samsun'un en güzel tatlıları ise şunlardır:
Kıvratma
Kocakarı gerdanı tatlısı
Nokul
Palüze
Fırında kabak
Samsun’un en meşhur tatlıları arasındadır. Tatlıya olan bakış açınızı değiştirecek bu tatlılardan mutlaka yiyin.
Hamsili Ekmek
Samsun denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri de hamsili ekmektir. Karadeniz şehri olduğunu bu lezzetiyle daha fazla belli eden hamsili ekmek, tadına bakmanız gereken bir tattır. Hamsili ekmek, kültürümüzde pek alışık olmadığımız bir lezzet olabilir. Ancak Samsun ilinde yaşayanlar için hamsili ekmek vazgeçilmezdir. Hamsilerin ayıklanıp ekmek harcına karıştırılması ile hazırlanan bu ekmeklerin tadına özellikle bakmalısınız. Alışılagelmiş hamsi tadının farklı bir aromasına bu ekmek sayesinde bakabilirsiniz.

Haluçka Çorbası

Samsun'a özel bir çorba olan haluçka, yediğiniz çorbalardan farklı bir aromaya sahiptir. Haluçka aslında göçmen yemeğidir. Ancak Samsun'da çorba olarak tüketilmektedir. Haluçka çorbasında temel madde hamurdur.
Hamurun yanında ise nohut ve tavuk bulunmaktadır. Haluçka, Samsunlulara göre çorbadır. Ancak ana yemek olarak da tüketilebilen bir lezzettir. Samsun'da en fazla tüketilen çorba, haluçkadır. Samsun'a gittiğinizde haluçka çorbasını her yerde bulabilirsiniz. Çünkü bu çorba Samsun'un genelinde bilinir.

450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor
Karmaç

Çorbaları, yemekleri ve tatlıları ile ön plana çıkan bu şehrin elbette meşhur olan salatası da bulunmaktadır. Samsun'a özel olarak yapılan karmaç salatası, salata severlerin ilgi odağıdır. Karmaç salatası, mısır unuyla yapılmaktadır. Bu salatada mısır ununa eşlik eden diğer ürünler ise dereotu, soğan, su ve tuzdur.
Dilerseniz bu salata içerisinde pırasa katılmasını da talep edebilirsiniz. Bir nevi kısır gibi duran bu salata, damak zevkinize hitap edebilir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih edebileceği en güzel salatalardan biridir. Samsun'a geldiğiniz zaman salata seçenekleriniz arasında karmacı görebilirsiniz. Adı her ne kadar yemek ismi gibi dursa da karmacın aslında salata olduğunu bilmelisiniz. Samsunlular bu salatayı da yine sofralardan eksik etmezler. Sizde karmaç tarifine bakarak sofralarınızda farklı bir garnitür lezzetine yer verebilirsiniz.