1 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Samsun, Karadeniz Bölgemizin en büyük yüzölçümüne sahip ilimizdir. Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan Samsun, Antik Çağlar’da ‘’Amisos’’ olarak adlandırılmaktaydı. Peki, Samsun’u dünyaya hangi başlıklarla tanıtabiliriz?

Samsun’un Tarihi

Pafloganya, Karadeniz Bölgesinin bir bölümünü kapsayan bölgeye tarih öncesi çağlarda verilen isimdir. Samsun da bu bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştu. Bölgede Tekkeköy civarındaki mağaralarda ilk yerleşim izleri bulunmuştu. Araştırmalara göre bu bölge, Türkiye’deki en eski birkaç yerleşim yerinden biridir.

Bugün hala Samsun’da kalıntıları bulunmakta olup, ziyaret edilebilir olan Tekkeköy Mağaraları mutlaka görülmelidir. Tarihler ilerledikçe Samsun birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştı. Gaşkalar, Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Bizans bunlardan sadece bazılarıdır. 1071 yılına geldiğinde Türkler, Anadolu’yu ele geçirmesine rağmen Samsun’u alamamışlardı.

Son olarak 1389 yılında Yıldırım Beyazıt, Osmanlı Topraklarına Samsun’u da katmıştı. Kavak, Kızılırmak, Tekkeköy, Çarşamba ovasında eski çağlardan çeşitli kültürlerinin izleri bulunmaktadır. Günümüzde tarih için Samsun’un en büyük önemlerinden biri de 1919 yılında Türk Kurtuluş Mücadelesi’ni Mustafa Kemal ATATÜRK’ün başlattığı il olmasıdır. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı ‘’Bandırma Vapur’u’’ bugün Samsun’da müze halinde ziyarete açıktır.

TOPALOĞLU’NDAN YOĞUN TEMPO TOPALOĞLU’NDAN YOĞUN TEMPO

Samsun’un Kültürü ve Yemekleri

Yüzyıllar boyunca birçok farklı eski medeniyete ev sahipliği yapan Samsun, bunun etkisiyle fazla sayıda kültür etkileri görünmektedir. Örneği, yıllar geçtikçe azalmakta olan el sanatları, Samsun’da yaşamaya devam etmektedir. Bu sanat, Samsun kültürünün önemli bir parçasıdır.

Aynı zamanda bu el sanatlarından oluşan birçok hediyelik eşyaya da kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Diğer yandan çok fazla sayıda farklı çeşitlerde oynanan halk oyunları da vardır. Samsun kültürünün en önemlilerinden biri de kuşkusuz mutfağıdır. Dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak sayılan Türk mutfağının etkisi Samsun’da da görülmektedir.

Samsun, yöresel tarifleri ve kültürüyle oldukça geniş bir mutfağa sahiptir. Bafra pidesi, haluçka çorbası, terme pide, büryan, baklalı sarma, cevizli mantı bu lezzetlerden bazılarıdır. Boğazına düşkün her ziyaretçi için Samsun, cennet köşelerden biridir. Bu lezzetlerin tamamına Samsun ziyaretinizde kolayca ulaşabilirsiniz.

Samsun’da Yapılabilecek Turizm Aktiviteleri

Güçlü tarihinin yanına doğal güzelliklerle de eklenince Samsun, turist bir gezi için oldukça çekici bir hale gelmektedir. Gelin Samsun’a yaptığınız bir gezide neler yapabileceğinize bakalım. Gezinize müzelerle başlamak isterseniz; Samsun Kent Müzesi, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bafra Müzesi, Samsun Gazi Müzesi ve tabii ki Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tarihi Amisos Tepesi, Tekkeköy Mağaraları, Amazon Köyü ile zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Doğallık arıyorsanız, Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltasını ziyaret edebilirsiniz. Bu delta aynı zamanda, kuş cenneti olarak da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde kendine yer bulmaktadır.

Olur da Samsun ziyaretinizi kış ayında yaparsanız, Akdağ Kayak Merkezi, bembeyaz manzarasıyla size kayak yapma şansı sunmaktadır. Yaz ayları içinse olmazsa olmaz plajlardan Samsun’da da bulunmaktadır.

Karadeniz’in denize girmek için uygun sakinlikte olan Çatalcam, Atakum ve Fener Plajları Samsun’da yaz turizmin vazgeçilmezlerindendir. Atakum’da bulunan plajlarda çeşit çeşit su sporlarına da ulaşabilirsiniz. Kamp keyfini sevenler için de Samsun’un yaylaları ve ormanlık alanları oldukça uygun ve fazla seçenek sunmaktadır.

Samsun’da Ekonomi

Doğu Karadeniz’in en büyük metropolü olan Samsun’da ekonomik faaliyetlerin en başını tarım sektörü çekmekte olsa da turizm ve sanayi de çok önemli yer kaplamaktadır. Buğday, mısır, tütün, fındık gibi tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine elverişli olan Samsun, toplamda 122.410 hektarlık tarım alanına sahiptir. Turizm’in ekonomide payı çok büyük olmamakla beraber hem yaz hem kış turizmi de yapılmaktadır.

Samsun’da Ulaşım ve Konaklama

Samsun’da çok sayıda otel, pansiyon tarzı işletmeler, kiralık tatil evleri de bulunmaktadır. Çok fazla sayıda farklı seçeneğe ulaşılabilmektedir. Bu sayede bütçenize göre uygun konaklama yerini bulabilirsiniz.

Bu konaklama yerlerine ulaşım da oldukça kolaydır. Her gün havayolu şirketlerinin Samsun’a birçok seferi bulunmaktadır. Herhangi istediğiniz bir zamanda Samsun’a rahatça ulaşabilirsiniz. Hava yolunun yanında kara yolu, deniz yolu ve demir yoluyla da Samsun’a ulaşım oldukça rahattır.