İlçenin Tarihçesi
Samsun Atakum ilçesi ile ilgili tarihi bilgiler Akalan Kalesi kazılarında elde edilen kanıtlardan yola çıkılarak elde edilir. Bu kalıntılara göre bölgeye koloni kurmak amacıyla yerleşen kavimlerdir. Ancak bu kavimlerin hangileri olduğu hakkında net bir bilgi yoktur. Bölgede yaşanan yerleşmeye dair net bilgi ise 1071 yılına denk gelir. Malazgirt Savaşı ile Türklerin Anadolu’ya yerleşmeye başlaması sonrası Danişmentliler burada egemenlik kurar. Danişmentlilerle mücadele eden Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Rüknettin Süleyman Şah zamanında Samsun’u ve ilçeyi topraklarına katar.
İlçe 1420 senesinde ise Osmanlı Devleti topraklarına katılır. Bu dönemde Samsun ve çevresinin ismi Canik olarak geçer. Üstelik Sivas’a bağlı Amasya’nın kazası görünümündedir. 1900’lü yıllara ulaşıldığında ilçe Matosyon ismiyle anılır. Bu ismi alması bölgenin tütün ticareti yapan bir Ermeni’ye ait olması nedeniyledir. Matosyon isimli Ermeni’nin ilçenin bulunduğu alanda tütün bahçelerinin olması ilçenin Matosyon Bahçeleri olarak anılmasını sağlar. İlçenin bugünkü ismini alması ise 1994 yılında gerçekleşir. Belediye statüsü kazanan ilçe 2008 yılında çıkarılan yasa gereğince ilçe konumuna getirilir ve Samsun’un merkez ilçelerinden birisi kabul edilir.

İlçenin Özellikleri

Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma
İlçe Samsun’un yüz ölçümü bakımından en küçük ilçesi konumundadır. İlin 19 Mayıs ve İlkadım ilçeleriyle komşudur. Ayrıca ilçe 22 km uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Bu nedenle yaz aylarında çok sayıda turist tatil için ilçeye akın ederler. Ayrıca insanlar tarafından sayfiye yeri olarak da tercih edilir. Karadeniz ikliminin etkisi altında olan ilçede kışlar yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak geçer.
İlçe doğal güzellikleri ve tarihi yerleri bakımından da insanların dikkatini çekecek bir yerdir. Plaj sporları, doğa yürüyüşü ve golf gibi sporlar ilçede yapılan aktiviteler arasında yer alır.

İlçenin Nüfusu

Samsun’un turizm kaynağı olan ilçe kalabalık bir nüfus sahiptir. 2020 yılında yapılan nüfus sayımında İlkadım ilçesinden sonra ikinci sırada yer alır. İlçenin 2020 verilerine göre nüfusu 221082 kişidir. Bu sayı kırsal kesim dikkate alınmadan yapılan ölçümdür. Yazları yoğun turist çeken ilçe yaz aylarında nüfus sayısı en fazla artan ilçe olma özelliğini taşır.

İlçede Gezilecek Yerler

Sahip olduğu kıyı şeridiyle yaz turizmi için tercih edilen ilçede insanların gezip görebilecekleri tarihi ve turistik alanlar da vardır. İlçeye gelen kişiler tarafından gezilebilecek yerler arasında şunlar bulunur;
Çakırlar Korusu
Amisos Tepesi
Atakum Sahili
Çobanlı İskelesi
Osmanlı Hamamı
Akalan Kalesi
Golf Tesisi
Su Parkı
Gezilebilecek bu yerler dışında araçla bölgeye gelenler ilçe çevresinde bulunan İkiztepe Höyüğü, Atatürk Evi, Asarkale Kaya Mezarları ve Göğreli Camisi gibi yerleri gezme şansı bulabilirler.

İlçenin Yöresel Lezzetleri

Samsun’un yaşanacak en güzel ilçesine tatil veya turistik gezi için gelen kişiler ilçenin yöresel lezzetlerini tatma imkanı bulabilirler. Karadeniz’e ve Samsun’a özgü lezzetler ilçedeki nezih mekanlarda kişilere sunulur. İlçeye gelen kişilerin yiyebilecekleri yöresel lezzetler şunlardır; mantı, dereotlu peynirli poğaça, nokul, kaz pilavı, halukça, turşu kavurması, oğmaağaç kebabı, baklalı sarma, pide, kokoreç ve midyedir. Ayrıca bölgede lezzetli balıkların yenilebileceği çok sayıda balık lokantası vardır. Bunun dışında rakı balık keyfi yapılabilecek eğlence yerleri de ilçede bulunur.