Zehirli boynuzlu engerek yılanı Bolu’da görüldü Zehirli boynuzlu engerek yılanı Bolu’da görüldü

Şerife Serap KARA/AMASYA, (DHA) - AMASYA’da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri başladı. Şehzadeler Şehri Amasya’da saray mutfağının meşhur lezzeti olan, 'Şehzade Kebabı'nı Amasya Valisi Yılmaz Doruk ve Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi hazırladı. Hazırlanan 'Şehzade Kebabı' yerli ve yabancı katılımcılara ikram edildi.

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesiyle 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' başladı.

Şehzadeler Gezi Yolunda kutlanan hafta kapsamında Amasya Valisi Yılmaz Doruk, eşi Meral Doruk, Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi önlükleri takıp oluşturulan stantta, Amasya’da yaşayan Şehzadelerin meşhur lezzeti olan, 'Şehzade Kebabı'nı kuzu etinden hazırlayarak katılımcılara ikram etti.

Ayrıca kurulan stantlarda kentin yöresel ve coğrafi işaret tescili olan baklalı dolma, Amasya yağlısı gibi birçok lezzet katılımcılara sunuldu.

ŞEHZADELER ŞEHRİNDE İLK AKLA GELEN “ŞEHZADE KEBABI”

Amasya’nın coğrafi işaret tescili bulunan birçok lezzet çeşitliliği olduğunu kaydeden Vali Doruk, “Geçmişten gelen geleneksel tatlar lezzetler dediğimiz böyle bir gastronomi haftasında Türk mutfağı haftasında Amasya’da da ilk akla gelen şehzadeler şehrinde şehzade kebabı. Saray mutfağının devamı diyebileceğiniz birçok tatlısından kebap türüne kadar birçok lezzeti burada görme imkanınız var. Bölgenin genel karakteristiği olan işte biz burada yağlı diyoruz, çörek diyoruz, hamur işlerine yönelik de ciddi manada çeşitler var. Gerçekten Amasya'yı gezip görmek yanında bu güzelliklerini otantik, böyle etkileyici hem maddi kültür hem manevi kültür anlamında buradaki mirası görmenin yanında buradaki mutfak çeşitliğine, gastronomi zenginliğine de şahit olmak, adım başı bunu yaşama imkanı var, bunu görüyoruz. Amasya Valisi olarak değil, dışarıdan gelen bir ziyaretçi bakışıyla kebabı yaparken şeflerimize, aşçılarımıza mutlaka menülerde Şehzade kebabının yer alması konusunda tavsiyede bulunduk” dedi.

BİRLİKTE MUTFAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Kentin mutfağına sahip çıkmanın önemine değinen Belediye Başkanı Sevindi, “Kültür ve turizm kenti olan Amasyamızda gastronomiye biraz daha önem vermemiz gerekmekte. Bu anlamda Türk Mutfağı Haftası'nın paydaşlarından biri olarak Amasya Belediyesi olarak biz gastronomiye her türlü desteği vermeye, şehrimizin geleceği için her türlü yatırım yapmaya da hazırız. O yüzden bugün buradayız ve devamında da gastronomi anlamında kente katkı sağlamak adına gayret göstereceğiz. Birlikte mutfağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Kültür ve turizmin yanında gastronomiye iklim edilmediğimiz sürece bir ayağımızın eksik kalacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vali Yılmaz Doruk, Belediye Başkanı Sevindi, protokol üyeleri ile birlikte gezi yolunda kurulan stantları gezerek yöreye özgü bir çok lezzeti tattı ve bilgi aldı. (DHA)