Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi bünyesinde görev yapan personel ve gönüllülerden oluşan 1230 kişinin yaraları sarmak için çalıştığı Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesindeki çalışmalar devam ediyor.

Depremin üzerinden geçen 12 günde depremin en çok etkilediği yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman Gölbaşı'da yapılan çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu "Biz Adıyaman Gölbaşı'ndayız. Burası toplam 50 bin nüfusa sahip olan bir ilçe. Merkezinde ise depremden önce 34 bin civarında insanımız yaşıyordu. Tokat Valimiz Numan Hatipoğlu burada koordinasyonun baş yetkilisi olarak görev yapıyor. Bizler de hem belediyemiz hem de kurumlarımız olarak buradayız" dedi. 

'300'ÜN ÜZERİNDE İNSANIMIZ KURTARILDI'

İlçede yapılan çalışmaların ilk aşamasının arama kurtarma çalışmaları olduğunu dile getiren Başkan Eroğlu "Arama kurtarma ekiplerimizin çalışması ile üç yüzün üzerinde insanımız kurtarıldı. Burada depremde şu ana kadar 409 insanımızı kaybettiğimizi üzülerek belirtmek istiyorum. Gölbaşı'nda köyleri dâhil beş yüze yakın bina yıkıldı. İki gün önce arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Son birkaç gündür Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan mühendislerimiz binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyorlar. Hasarsız, az hasarlı ve ağır hasarlı binaların tespitleri yapılıyor. Bu tespit çalışmalarının da üç ya da dört gün içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. 

'GÖLBAŞI ŞEHRİN BİRKAÇ KİLOMETRE UZAĞINA TAŞINACAK'

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı binaların yıkımına başlanacağını ifade edenBaşkan Eroğlu "Kendi öngörüm olarak Gölbaşı'ndaki bina sayısının üçte iki oranındaki kısmının yıkılacağını söyleyebilirim. Üçte ikilik kısmın yani yaklaşık yüzde 70'lik kısmının yeniden inşa edileceğini düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde buraya Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum geldi. Onların da değerlendirmesi burada başka bir alanda yeni bir şehir kurulacak. Yıkılan binaların bulunduğu zeminlerdeki deprem sebebiyle oluşmuş bozulmalardan, güvenli olmadığından dolayı burada bina yapılmayacak. Zemini daha iyi olan şu anki yerleşim yerinin birkaç kilometre uzağında yeni bir şehir kurulacak. İlk tespitlere göre öyle öngörüyoruz ki yeni yerleşim yerinde 5 bin civarında yeni konut yapılacak. Bu çalışmalarda inşallah çok kısa süre içerisinde başlamış olacak" dedi. (DHA)