Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Olgunlaşma Enstitüsü organizasyonunda, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin desteğiyle, 'Uluslararası Karadeniz Somonu Lezzetleri Festivali'nin bu yıl ikincisi Trabzon’da Ganita Sahili’nde düzenlendi. Festivalde, Doğu Karadeniz'de, üretimi ve ihracatı önemli oranda yükselen Karadeniz somonunun, iç piyasada tüketimini artırmak amacıyla, ünlü şeflerin katılımıyla zengin somon menüsü hazırlandı. 5 konuk şef, 30 yerel aşçı ve 6 ev hanımının hazırladığı 30’u aşkın yemek çeşidi katılımcıların beğenisine sunuldu. Türk somonuyla, güveç, pizza, çorba, suşi, salata, sac kavurma, köfte gibi yemeklerin yanı sıra yöreye özgü lahana sarması, pide gibi yemekler de yapıldı. Yöresel lezzetlerin somonla hazırlanarak sunulduğu festivalde Türkiye’nin ünlü şeflerinden İbrahim Doğa Çitçi, Hazer Amani, Eyüp Kemal Sevinç ve Özlem Mekik, Türk somonuyla yemek yapmanın inceliklerini workshop’ta ziyaretçilere anlattı.

‘SOMONUN TESCİLİNİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Festivalde açılış konuşması yapan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, ülke olarak son 5 yılda Türk somonu ihracatında 365 milyon dolara ulaşıldığını söyledi. Sektörde yer edinmek istediklerini belirten Çelebi, “Somon hamsinin yerini tutmaz ama somon dünya piyasasında en büyük gelir getiren kapılardan biri olduğu için buraya yöneldik. Norveç şu anda 9 milyar dolar kültür balığı olarak somon ihracatı yapıyor ve sektörde hızla ilerliyor. Sektörün bir payını bölge olarak kendimiz alabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi. Türk somonuna, Trabzon adına tescil almaya çalıştıklarını ifade eden Çelebi, “TTSO olarak somon üretimi için her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Somonun geliştirip kafes balıkçılığının geliştirilmesine çalışıyoruz. Coğrafi işaret belgesi olarak hamsiyi almak isterdik ama Karadeniz Ereğli’sinde hamsi tescillendi. Bizler de somonun tescilini kaçırmamak için Trabzon’a almaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

‘TRABZON’DA GASTRONOMİ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR’

Türk somonu festivalini geleneksel hale getirmek istediklerini söyleyen Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, “Trabzon’un gastronomi turizminde önemli bir hedefe ulaşması için adımlar atıyoruz. Trabzon’da turizmle ilgili belli temalarla bahsederken artık gastronomi başlığıyla ulusal ve uluslararası düzeyde de ilimizin tanıtımına, marka değerine katkı sağlamak adına bu tür festivallerin çok katkısı olacak” dedi.

‘ÖZEN GÖSTERMEMİZ GEREKEN BİR ÜRÜNÜMÜZ’

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Somon şehrimiz için değeri artan önemli bir ürün. Sadece 2022 yılında 117 milyon dolarlık bir ihracatı var. Özen göstermemiz gereken çok önemli bir ürünümüz. Bu gibi organizasyonlarla somonu daha geniş kitlelere tanıtma imkânı buluyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘BU KADAR ZENGİN MENÜ GÖRMEMİŞTİM’

Festival menüsünün zengin ve lezzetli olduğunu söyleyen katılımcılardan Ömer Ünal, “Biz sadece balık türünü görüyorduk. Şu ana kadar gördüğümüz en zengin menü çeşidi burası oldu. Biz sadece köftesi yapılır diyorduk. Beklediğimden daha zengin bir menü oldu. Pizzasını ve diğer çeşitlerini hiç görmemiştim. Şeflerin yaptıkları yemekler çok güzel, tadına doyum olmuyor. Somon pizza, suşi aralarında en dikkat çekeni” ifadelerini kullandı.(DHA)