"Aşkın Dünkü Çocukları" filminin çekimleri Ünye'de başladı "Aşkın Dünkü Çocukları" filminin çekimleri Ünye'de başladı

Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN'da Karadeniz Romatoloji ve Ağrı Topluluğu Derneği (KARAT) tarafından, 3'üncü Karadeniz Romatoloji ve Ağrı Sempozyumu gerçekleştirildi.

KARAT ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde, Karadeniz Romatoloji ve Ağrı Sempozyumu, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 3'üncüsü düzenlenen ve 3 gün süren sempozyumda, romatoloji, fizik tedavi, algoloji ve ortopedi alanlarında uzmanlar tarafından kurslar ve eğitimler verildi.

'GÖRÜŞLER VE DENEYİMLER PAYLAŞILDI'

OMÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KARAT Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bora Uzuner, "Bu yıl gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızda konularımız çok geniş. Rehabilitasyon, fizik tedavi, ağrı ve romatoloji birlikteliğiyle kurduğumuz bu sempozyumumuzda yurt içi ve yurt dışından bir çok katılımcımız var. Kursumuzdaki ana konularımızdan birisi de rejeneratif tıp. Bununla ilgili olarak avesküler nekrozu olan yani eklem çürümesi olan hastalarda yapılabilecekler hakkında hekimlerimizle deneyimlerimizi ve görüşlerimizi paylaşacağız. Avesküler nekros, eklemlerin beslenmesinin bozulması ve buna bağlı olarak da eklemde çürümenin olmasıyla ilerleyen bir hastalık. Hastalar ilk aşamada basit ağrı ile başvururken, son aşamada iyice hareket kısıtlılığı ve protez gerektiren bir aşaması olabiliyor. Bizim için öncelikle erken tanı çok önemli. Fizik tedavi hekimleri olarak bu hastaların tanılarını koymada erken hareket etmemiz, tedavideki başarımızı çok arttırıyor. Tedavide uyguladığımız bir çok medikal ve girişimsel minimal invaziv işlem de var. Biz fizik tedavi uzmanları olarak, fizik tedavi uygulamalarının yanında, ekleme yönelik, eklemdeki kanlanmayı arttıran, rejenerasyonu da arttıran bazı uygulamaları da yapıyoruz. Halk arasında kök hücre de denilen uygulamalarımızı başarıyla uyguluyoruz. Erken aşamadaki genç hastalarda başarı oranımız, yüzde 50'ye çıkacak şekilde olabiliyor. Bu hastaları takip ederken, multidisipliner yaklaşım önemli. Fizik tedavi ve ortopedi uzmanları ile birlikte hareket etmek, proteze giden hastaları da protez sonrası rehabilitasyonuyla da ilgileniyoruz" dedi. (DHA)