Kuruluşu ise milattan önce 2000'li senelere dayanır. Hititler döneminde kurulmuştur. Sık sık el değiştiren bir yerdir. Malazgirt savaşı ile Türk hakimiyetine girse bile bu hakimiyet çok uzun sürmemiştir.

Haçlı seferlerinin etkisiyle hakimiyet başka ellere geçmiştir. Osmanlılar döneminde bu yer Amasya iline bağlı olarak yönetilmiş. 1882 senesinde ilçe unvanını almış. 1925 senedinde ise bu ilçe Samsun iline bağlanmıştır. Samsun şehri milli mücadele açısından oldukça önemli bir şehirdir.

Samsun'un Havza ilçesinde milli mücadelenin ilk adımları atılmış ve önemli çalışmalar burada yapılmış. Mustafa Kemal Atatürk Havza ilçesinde yaklaşık 18 gün misafir edilmiştir. Mustafa Kemal'in Havzaya gelişi 25 Mayıs tarihi, her yıl törenler ile kutlanır. Hatta Atatürk'ün kaldığı o ev Atatürk Müze Evi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Havza Nasıl Bir Yer?

Havza, Samsun'un bir ilçesidir. Samsun ve Ankara Karayolu üzerinde bulunur. Karadeniz bölgesinde yer alır ve önemli bir stratejik konuma sahiptir. Genellikle ılıman ve karasal bir iklime sahiptir. Bu alanda tarım yapılır. Ayrıca kaplıca turizmi de ekonomik kazanç kaynakları arasında yerini alır. İçerisinde çok fazla sayıda doğal güzellikler ve gezilecek yerler barındırır. Kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir.

Havza Gezilecek Yerler

450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor
Havza'nın gezmeye doyamayacağınız çok güzel alanları vardır. Bu alanlar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini büyük oranda çekiyor. Özellikle de kaplıcalar ve bu ilçedeki şifalı sular turistleri bu ilçeye çekiyor.

Havza'nın Neyi Meşhur?

Samsun'un Havza ilçesi şifalı suları ile tanınır. Bu yüzden sağlık turizmi oldukça gelişmiştir. Kaplıca suları, çok sayıda cilt hastalığına ve kas hastalığına iyi geliyor. Sağlık sorunu yaşayan kişiler Havza'yı çok sık ziyaret ediyor. Havza mutfağı da oldukça lezzetli ve tarihi bir kültüre sahiptir.

Bu ilçede hamur işi çok fazla yapılır. Meşhur yemekleri arasında keşkek ve tirit yer alır. Düğün gibi özel günlerde keşkek olmazsa olmazlar arasında yer alır. Yöreye özgü daha çok sayıda ve çeşitte yemek bulunur. Yemekler diğer yöreler ile benzerlik gösterir. Kaz trit pilavı, büryan, baklava yemeği de bu sınırlar içinde tadına bakılması gereken bazı yemeklerdir.

Havza Nerede Ve Nasıl Gidilir?

Havza'nın sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle Havza'nın nerede olduğu ve buraya nasıl gidildiği çok merak konusu oluyor. Öncelikle Havza, Samsun ilçesinde yer alır. Ankara yolu üzerine konumlanmıştır. Kuzeyinde Bafra ilçesi bulunur. Güneyinde ise Amasya mevcuttur. Amasya iline çok yakın bir ilçedir. Doğuda Ladik ve Kavak yer alırken batısında Vezirköprü yer alır.

Merkeze olan uzaklık yaklaşık 81 km kadardır. Ankara yolunu kullanarak buraya gelmek mümkündür. Ankara otobüsleri ilçenin yakınından geçer. Ayrıca Amasya üzerinde de bu ilçeye kısa zaman içinde gelinebilir. Amasya şehrine yaklaşık 43 km uzaklıktadır. Farklı şehirlerden karayolu araçları kullanarak, Havza ilçesini görmek ve doyasıya gezmek mümkündür.