Şahinkaya Kanyonu Samsun ilinin ilçeleri arasında yer alan Vezirköprü’ye bağlıdır. Tarihçesinin Hititler zamanına dayandığına inanılan kanyonun ilçe ile arasındaki mesafe 17 km’dir. Samsun’a uzaklığı 125 km olan kanyon Altınkaya Barajı üzerindedir. Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu 2012 yılında turizm bölgesi ve 2015 yılında tabiat parkı olarak kabul edilmiştir. Bu tarih itibariyle de doğa sporları ve gezi için gelen turistleri ağırlamaya devam etmektedir.

Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı Özellikleri
Vezirköprü ilçesinde yer alan Şahinkaya Kanyonu insanların dikkatlerini çekecek önemli özelliklere sahiptir. Bu özellikler doğayı seven insanların kanyonu ziyaret etmelerine yardımcı olur. Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı’nın özellikleri şunlardır;
Şahinkaya Kanyonu Kızılırmak üzerinde yer alan Altınkaya Baraj Gölü’nü ikiye ayırır.
Kanyonun derinliği 450 m ve uzunluğu ise 3250 m’dir.
Kanyonun bitki örtüsü kızılçam ve meşedir. Bunlar yanı sıra kanyonda zeytin, yabani nar, ardıç, menengiç, sandal, süpürge çalısı ve akçakesme ağaçları bulunur.
Tabiat parkı hayvan çeşitliliği açısından da zengindir. Parkta bulunan hayvan türleri arasında sülün, üveyik, porsuk, kurt, karaca, tilki, şahin, su samuru, sincap, saka, kaya kartalı ve yaban kedisi görülür.
Eko turizm yapılması mümkün olan bir yerdir.
Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı’ndaki doğal güzellikleri ve hayvan türlerini görmek için her yıl binlerce turist ziyaret eder. Bu turistler arasında yerli turistler olduğu gibi yabancı turistler de vardır.

450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor

Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler
Şahikaya Kanyonu Tabiat Parkı hayvan ve bitki çeşitliliği ile dikkat çekmenin yanı sıra imkan tanıdığı aktiviteler ile de dikkat çeken bir yerdir. Eko turizm merkezi olan tabiat parkında insanların yapabilecekleri aktiviteler arasında şunlar bulunur; piknik, tırmanma, doğa yürüyüşü, foto safari, kamp, tekne gezisi, olta balıkçılığı, su altı dalış, yamaç paraşütü ve yüksekten atlama aktiviteleridir. Kanyonun bulunduğu baraj üzerinde gezmek isteyenler geziye imkan tanıyan tekneler aracılığıyla keyifli bir deneyim yaşayabilirler. Bunlar yanı sıra kanyonda Falcon Fest (ekstrem sporları festivali) yapılır.

Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı Ulaşım
Şahinkaya Kanyonu’nu görmek isteyenler ulaşım hakkında bilgi sahibi olmayı isterler. Kanyona ulaşım için toplu taşıma hizmeti yoktur. Bunun kanyonu görmek isteyenlerin şahsi araçlarıyla veya kiralık araçlar vasıtasıyla gelmeleri gerekir. 
Kanyon asfalt yola sahip olduğu için araçlar sayesinde kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Ulaşım için Vezirköprü ilçesi üzerinde Türkmen Köyü’ne ulaşılabilir. Köy kanyona yakın konumdadır. Kanyonu baraj üzerinden görmek isteyenler ise bölgede bulunan Vezirsuyu Tabiat Parkı veya Türkmen Köyü’nden teknelere binerek tekne gezisi keyfi yaşayabilirler.