Çakallı Han
Bekdemir Köyü Camii
Kale Doruğu Höyüğü
Yaşar Doğu Müzesi
Yörgüç Paşa Camisi
Dere Camii
Kavak ilçesinde bulunan tarihi alanları gezmek isteyenler şahsi araçlarıyla gezme imkanı bulabilirler. Böylelikle ilçenin tarihine tanıklık edebilirler.

Çakallı Han

Geçmişi Bizans ve Roma dönemlerine kadar dayanan Kavak ilçesinde gezilebilecek yerlerin başında Çakallı Han gelir. Bu han Selçuklu zamanında ticaret için yoldan geçen kervanların konaklamasını sağlamak için yapılmıştır. Yapılış zamanı 13.yy’a dayanan han büyük bir avlu içerisinde bulunur. Kesme taşlar kullanılarak inşa edilen handa ayrıca Osmanlı mimarisinden izler görülür. Bu han Taş Han ismiyle de anılır

Bekdemir Köyü Camii

Kök hücre bağışçısı: Hayatımın en anlamlı iyiliği oldu Kök hücre bağışçısı: Hayatımın en anlamlı iyiliği oldu
Bekdemir Köyü Camii, Kavak ilçesinin gezilmesi gereken tarihi yerlerinden birisidir. Cami 1873 yılında ahşap yapı malzemesi kullanılarak inşa edilmiştir. Mihrabı bal peteklerinden yapılmış olan caminin genelinde bitki motifleri yer alır. Ayrıca cami avlusunda taş malzemeden üretilen çeşme bulunur. Cami Kavak ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Bekdemir Köyü’ndedir.

Kale Doruğu Höyüğü

Kale Doruğu Höyüğü ilçenin önemli tarihi yerlerdendir. Yenicami Mahallesi’nde bulunan höyük ilçeye 10 km uzaklıktadır. Höyüğün bulunduğu alanda 1942 yılında yapılan çalışmalarda tarihi kalıntılara rastlanmış ve bu kalıntılar höyüğün bulunduğu alanın Bakır Çağı’nda yerleşim yeri olarak varlık sürdürdüğünü kanıtlamıştır. Ayrıca alanın Hitit döneminde de kullanıldığı ve bu dönemde garnizon görevi gördüğü anlaşılmıştır. Alanda yapılan arkeolojik çalışmalarda balta, hançer ve farklı renklerde kaplara rastlanmıştır. Höyüğün bulunduğu alan sit alanı kabul edilmiştir.

Yaşar Doğu Müzesi

Yaşar Doğu Müzesi, milli güreşçi Yaşar Doğu için açılmış müzedir. Kavak ilçesinde doğan güreşçinin yaşadığı ev 2017 yılında müzeye çevrilmiş ve güreşçinin kişisel eşyaları sergilenmeye başlamıştır. Müze Kavak ilçesinin Emirli Mahallesi’nde bulunur.

Yörgüç Paşa Camisi

İlçede gezilecek camiler arasında Yörgüç Paşa Camisi de bulunur. Bu cami Sultan II.Murat’ın atabeyi Yörgüç Paşa tarafından camidir. Bu cami ilk olarak ahşaptan yapılmış ancak 1911 yılında bir yıkım yaşamıştır. Yıkımın ardından cami 1911 yılında kesme taş kullanılarak yeniden inşa edilmiştir. Caminin kesme taştan yapılmasında yöre halkının katkısı büyüktür. Yörgüç Paşa Camisi ayrıca Çarşı Camisi olarak da anılır.

Dere Camii

Kavak ilçesinin gezilecek yerlerinin sonuncusu ise Dere Camii’dir. Cami 1805 yılında ahşap malzemeden yapılmıştır. Dere Camii’nin yapıldığı dönemde 7 köy tarafından kullanıldığı ve bu nedenle camiye Yedi Köyün Camisi adı verildiği rivayet edilir. Dört tarafı revaklarla çevrili olan cami yıllar içerisinde çeşitli restorasyonlar geçirmiştir ve günümüzde hizmet verir.