Gökhan İÇKİLLİ / SAMSUN, (DHA)- ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin son 10 yıldır giderek artan bir kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Demir, Güneyden kuzeye doğru ilerleyen kuraklık tehdidinin, hem yaz hem de kış aylarında kendini gösterdiğini ve her iki mevsimde de farklı tehlikeler olduğunu söyledi.

Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde değişim yaşanacağını ve hastalıkların artacağını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Demir, “Geçen sene biliyorsunuz kış aylarında kuraklığı ciddi yaşadık. Yaz aylarında da benzer kuraklıkları yaşadık. Önümüzdeki süreçte de buna benzer kuraklıkları yaşama riskimiz yüksek. Kuraklık riski arttıkça da ister istemez üretimin bölgesel bazlı değişimin söz konusu. Hastalıkların artması söz konusu. Özellikle son yıllarda küresel iklimin etkisiyle beraber değişen iklim, yağış, sıcaklık, kuraklık gibi tehlikeler hastalık etmenlerini çok arttırdı. Bugün bakıyoruz, Karadeniz bölgesinde kahverengi kokarca o kadar çok artmaya başladı ki, Ordu’dan arayıp evlerinde duramayacak hale geldiğini söylüyorlar” dedi.

Başkan Genç: 2025 asfalt programı başlıyor Başkan Genç: 2025 asfalt programı başlıyor

Kuraklıkla mücadelede planlamanın ve suyun doğru kullanılmasının hayati önem taşıdığına vurgu yapan Prof.Dr.Demir, “Kuraklığa karşı hazırlıklı olmalı, suyu tasarruflu kullanmalı ve geleceğe taşımak için gerekli adımları atmalıyız. Kuraklık ve düzensiz yağış rejimlerinin temelinde çevreye verilen zararlar yatmaktadır. Çevre ve doğal kaynaklarının korunmasının bu mücadelede önemli bir adımdır" diye konuştu. (DHA)