Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN De3vlet Opera ve Balesi (SAMDOB) tarafından sahnelenecek olan Şahmeran Operası'nın kostümleri özenle dikiliyor. 2 ayda hazırlanan 100 kostüm, prömiyer gecesinde sanatçılar tarafından sahnede giyilecek.

Bestesi Bujor Hoinic'e, librettosu Şefik Kahramankaptan’a ait Şahmeran operası, Murat Atak rejisiyle SAMDOB tarafından sahnelenecek. Geçimini odunculukla sağlayan bir ailenin oğlu olan Lokman'ın Şahmeran ile yaşadıklarını konu alan, 2 perdelik Şahmeran operasının dünya prömiyeri, Samsun’da ilk kez düzenlenecek Samsun Kültür Yolu Festivali’nin de açılış gecesi olan 8 Haziran 2024 Cumartesi akşamı saat 20.00'de Samsun Opera Sahnesi Aydın Gün Salonu’nda gerçekleştirilecek. Şahmeran operasının kostüm tasarım ve dikim aşamalarında ise sona gelindi. Yaklaşık 2 ay süren çalışmaların ardından hazırlanan 100 kostüm, prömiyer gecesinde opera sanatçıları tarafından giyilecek.

'MİTOLOJİK VE ETNİK KAVRAMLAR MODERNİZE EDİLDİ'

Dünya Tiyatro Günü’ne özel kutlama Dünya Tiyatro Günü’ne özel kutlama

Şahmeran'ın kıyafetinin, yaklaşık 5 metrelik bir kuyruğunun ve yılan figürlerinin bulunduğu özel bir tacının olduğunu söyleyen Devlet Tiyatroları Kostüm Tasarımcısı Funda Çebi, "Şahmeran operası için misafir olarak Samsun'a geldim. Rejisör Murat Atak ile çok çalışıyoruz. 2 ay önce masa başı çalışması yaptık. Ardından da 1 ay süre içerisinde 100 kostüm yaptık. Çok zorlu kumaşlarımız var, parlak ve keyifli. Çok güzel bir atölye var burada. Büyük bir atölye değil, küçük bir atölye ama buna rağmen, gece gündüz çalışarak 1 ayda kostümlerimiz bitirdik. Burada çalışmaktan keyif aldım. Şahmeran bir masal. Kostümler konusunda yönetmenimle ortak kararlar verdik. Bu masalda mitolojik ve etnik kavramları modernize ederek tasarımları oluşturduk" dedi.

'YILAN FİGÜRLÜ SAHNE HAZIRLANDI'

Dünya prömiyerine çıkacak Şahmeran operasının sahne provaları da devam ederken; Şahmeran operası için yılan başı bulunan özel bir dekor da hazırlandı. Şahmeran rolünde Sezgi Elhüseyni ve Arsen Tekinmirza dönüşümlü olarak rol alacak. Lokman rolünde Volkan Binerbay ve Deniz Karausta, Vezir-i Yılan rolünde Didem Çelik ve Leyla Ceren Koç, Prenses Azra rolünde Derya Belevi ve Saliha Salcan, Tarsus Sultanı rolünde Özgür Aslan, Birinci Hekim rolünde Ulaş Kocatürk, İkinci Hekim rolünde Ali İbrahim Tuluk, Hekim Baba rolünde Umur Sevim, Ana rolünde Ayşe Ceylan, Cebrail rolünde Erkin İnan yer alacak. Eserin dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Funda Çebi, ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz, koreografisi ise Görkem Cengiz tarafından yapıldı. (DHA)