Selçuk BAŞAR/TRABZON,(DHA)-TRABZON Ticaret Borsası’nın kuruluşunun 98’inci yıl dönümü kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, "Fındıkta borsa olarak devrim niteliğinde çalışmalar yaptık” dedi.

Kentte bir otelde düzenlenen toplantıda basınla bir araya gelen Trabzon Ticaret Borsası yönetim kurulu, 3 Haziran 1926’da kurulan Trabzon Ticaret Borsası (TTB), 98’inci yıl dönümü kapsamında borsanın 98 yıllık başarısını kutlayarak gelecek planları hakkında bilgiler verildi. Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Meclis Başkanı Nevzat Özer, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.

'DEVRİM NİTELİĞİNDE ÇALIŞMALAR YAPTIK'

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, borsanın işlem hacminin büyük kısmını fındığın teşkil ettiğini belirterek “Öncelikle ve özellikle üretimden tüketim aşamasına kadar yaklaşık 20 yıldır çeşitli projeler uyguladık. Bir ticaret merkezi olan Trabzon, özellikle en önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındığın ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Daha net bir tarif ile Türkiye üretim alanları yaklaşık 740 bin hektardır. Trabzon’un bundaki payı ise 65 bin hektar civarındadır. Bu da demektir ki, Trabzon, yaklaşık yüzde 9 oranında bir üretim alanına sahiptir. Ama büyük kısmı ihraç edilen fındığın ticaretinin yüzde 30-35’i de Trabzon’dan yapılmaktadır. Ama sadece ticaretine değil, üretimden tüketimine kadar her safhasında projeler uyguluyoruz. Bunların başında hiç şüphesiz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yaptığımız projeler geliyor. Bu konuda Trabzon Ticaret Borsası olarak adeta devrim niteliğinde çalışmalar yaptık" dedi.

'KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEYE ÖNCÜLÜK ETTİK'

Kahverengi kokarca ile mücadelenin devlet desteği ile topyekün yapılmasının gerektiğini söyleyen Ergan, “Kahverengi kokarca gibi çok büyük hasara yol açabilecek zararlı ile mücadeleye öncülük ettik. Bunu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin katkısı, Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü’nün desteği ile yaparken de örnek olsun diye ücretsiz zirai mücadele ilacı dağıttık. Bunu yaparken de, 300’e yakın tarım ürününe zarar verebilen kahverengi kokarca ile mücadelenin devlet desteği ile topyekün yapılmasının gerektiğini ortaya koyduk. Rapor hazırladık. İnşallah bu zararlının fındıkta 20-30 milyar liralık zarara yol açmasının önüne geçeriz" diye konuştu.

'DİJİTALLEŞME VE İNOVASYON İLE REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTTIRMALIYIZ'

TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer de borsanın 98 yıllık başarısını kutlayarak gelecek planları hakkında bilgiler verdi. Özer, “Dijitalleşme ve inovasyon yatırımları ile üreticilerimizin ve tüccarlarımızın rekabet gücünü artırmayı düşünüyoruz. “Sürdürülebilir tarım uygulamaları, organik tarımın yaygınlaştırılması ve yerel üretimlerin desteklenmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca dijitalleşme ve inovasyon yatırımları ile üreticilerimizin ve tüccarlarımızın rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyoruz. Bu noktada toprak ve su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanılması çok önem taşımaktadır. Çevre dostu tarım uygulamaları ve organik tarımın teşvik edilmesi hem ürün kalitesini artıracak, hem de ekosistemimizi koruyacaktır. Bunun için eğitim programları düzenleyeceğiz. Trabzon’un tarım ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha iyi tanıtılması ve markalaşma sürecinin desteklenmesi de gerekiyor” dedi. (DHA)

Başkan Kaya: Vatandaşlarımızı uygun fiyatlı ekmek ve çayla buluşturacağız Başkan Kaya: Vatandaşlarımızı uygun fiyatlı ekmek ve çayla buluşturacağız

FDTOĞRAFLI