Bu Geleneğin oluşmasına sebep olan ise bir gelin alayının bu köprüden düşerek can vermesidir. Bu hikâyeye, ünlü Türkücü Neşet Ertaş tarafından'' Köprüden Geçti Gelin '' türküsü yazılmıştır. Neşet Ertaş'ın kendi sesiyle seslendirdiği türkünün hikâyesi, Çetinkaya köprüsünden gelmektedir. Uğruna Türküler yazılan Bafra ilçesine bağlı Çetinkaya köprünün hikâyesi ve tarihi nedir?

Bafra Çetinkaya Körprüsü Tarihi

Samsun Bafra ilçesinde Çetinkaya köprüsü yapılmadan önce eski tahta bir köprü vardı. Bu körünün altından en büyük nehirlerimizden biri olan Kızılırmak nehiri akıyor. Eski geleneklerde gelin almaya at ile gidilirdi. Gelini aldıktan sonra köprüden geçerken, gelini taşıyan atın, uçan kartaldan korkup ürkmesiyle gelin alayında bulunan diğer atlarda korkup ürker ve eski tahta köprü yıkılır.
Yıkılan köprüde bulunan bütün gelin alayı boğularak can verir. Bu acılı ve yıkıcı hikâyeye ünlü söz yazarı, Türkücü Neşet Ertaş '' Köprüden geçti Gelin '' türküsünü yazmıştır ve söylemiştir. Yıkılan eski tahta köprünün yerine Çetinkaya köprüsü kurulur. Bafra geleneklerinde evlenen gelin ve damat mutlaka Çetinkaya Köprüsünden geçer ve geçtikleri zaman nehire taş atarlar. Bu gelenek günümüzde hâlâ devam etmektedir.

Bafra Çetinkaya Köprüsü'nün Yapımı

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı olan Çetinkaya köprüsü, dönemin Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya'nın katkılarıyla yapılmıştır. Köprü Çetinkaya adını Bafra halkının isteği ile izafeten katkısı olan Ali Çetinkaya'dan alınmasını istemiştir, böylelikle köprüye Çetinkaya ismi verilmiştir. Köprünün yapımı 26 ayda bitirilmesi şartı ile ihaleye konulmuştur.
1936 yılında inşaatının temelleri atılan Çetinkaya Köprüsü'nün maliyeti 221.062 liradır. 15 Ekim 1937 yılında yapımı tamamlanmıştır. Betonarmeden yapılan 7 kemerli, her kemerinde 9 adet taşıyıcısı olan bir köprüdür. 3 kiriş ile birbirine bağlıdır ve köprünün zemini beton parke taşıyla dekoratif bir görüntü ile kâplanmıştır.
Uzunluğu 250 metre, genişliği 6.80 metredir. Bu köprü Türkiye Cumhuriyetinin ilk büyük yapıtlarından ve tarihî eserlerinden biridir. Çetinkaya köprüsünün açılışı, 4 Kasım 1937 yılında perşembe günü coşkulu tören ile yapılmıştır. Davete samsun halkı ve davetliler katılmıştır.

450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor
Çetinkaya Köprüsü'nün Restorasyonu

Çetinkaya köprüsü yıllar geçtikçe yıkılma ihtimali daha çok artmıştır. Bu yıkılma ihtimaline karşı araç geçişi yasaklanmıştır. Çetinkaya Köprüsünün restore edilmesi gerektiği sürekli gündemde olan bir konuydu. 2018 yılında restore edilmeye başlandı. Restore işlemi 1.5 yıl içerisinde tamamlanması öngörüldü. 2020 yılında bu restore işlemi tamamlandı.
Çetinkaya köprüsünde gerekli olan güçlendirme ve restorasyon yapılacak işlemler şu şekildedir;
Köprünün ayakları güçlendirildi.
Oksitlenen demirler tamir edildi.
Karbon fiber kumaş kullanıldı.
Kolon ve kirişler güçlendirildi.
Bu işlemlerin dışında köprüye çeşitli aydınlatmalarda yapıldı. Bu restorasyon işlemi toplam maliyeti 15 milyon Türk lirası olmuştur.
Çetinkaya köprüsü, Sembolik ve tarihi olarak önemli yere sahiptir. Türkiye'nin dört bir yanından Türk vatandaşlarının ziyaret ettiği gibi ülkemize turist olarak gelen yabancı vatandaşlar tarafından ziyaret edilir.