Düzköy ile Tosköy arasında bulunan bu yerde Kızılırmak nehrinin kenar kısmında konumlanmış olan bej renkte bir kaya bulunur. Bu kayaya kız kayası adı verilmesinin ve oldukça ünlü hale gelmesinin nedeni yöre halkı tarafından aktarılan efsanedir. En az güzelliği kadar etkileyici olan bu hikaye dinleyenlerde bölgeyi ziyaret etme isteği uyandırıyor. Yöre halkı ilgisini çeken ve hikayeye kulak vermek için bölgeyi ziyaret edenlere efsaneyi sıkılmadan anlatıyor.

Kız Kayası Efsanesi

Köyde yaşayan çoban bir gün güneşin oldukça sıcak olduğu bir havada babasına yemek götüren, yemyeşil gözleri olan güzel bir kız ile karşılaşır. Kız bir sene önce annesini kaybetmiş, ardından okulu bırakmak zorunda kalmıştı. Artık işlere yetişmek ve babasıyla ilgilenmek zorundaydı. Evin küçük hanımı aynı zamanda köyün ağasının da kızıydı. Bu genç ve güzel kız babasına her yemek götürdüğünde dönüşte yamaçlara tırmanır ve saatlerce sohbet ederdi.

Gizli Görüşmeler

Fakir çoban zengin ağanın kızına aşık olduğunu daha fazla saklayamaz. İki aşık bu kayanın dibinde buluşmaya ve görüşmeye başlar. Yanlarından gelip geçenleri bile görmeden saatlerce konuşan bu iki aşığın hikayesi kısa süre içinde köyde dedikoduların çoğalmasına neden olur. İncir ağacının altında sohbet etmekten vazgeçmeyen bu iki aşık artık köyün ağasına bu konuyu açmaya karar verir.
Çobanı Hor Gören Ağa
Çoban artık aşık olduğu kızı istetmek ve onunla evlenme niyetinde olduğunu babasına açıklamak ister. Köyün ağasına ailesini gönderince ağa çobanın böyle bir şey yapmasını kendine yediremez ve onu hor görür. Kızını asla bir çobanla evlendirmeyeceğini söyleyerek aileyi evden kovar. Ayrılmak zorunda kalan aşıkları zor günler bekler.

Taş Kesilen Aşık

Aşıklar kavuşamayacaklarını anladıklarında ayrılığa daha fazla dayanamaz duruma gelirler. Kız Bafra'da bulunan ve bütün buluşmalarına şahitlik eden kayaya gelerek dua etmeye başlar. Sevdiğine kavuşamayacaksa taş olmayı veya kuş olup uçmayı diler. Duaları kabul olunca da kayanın üzerinde taş kesilir. Böylece kaya sevdiğine kavuşamayan köy ağasının güzel kızının taş kesildiği yer olarak köy içinde anılmaya başlar. Kısa süre içinde de efsane sınırlarını aşarak birçok kişinin dikkatini çeker hale gelir.

Taşın Gizemli Güzelliği

1930 Bafraspor İddialı Geliyor 1930 Bafraspor İddialı Geliyor
Taşın görsel olarak taşlaşmış bir genç kızı andırması da hikayenin yayılmasında etkili olmuştur. Bej renginde bir insanı andıran kayanın üzerinde taş kesilmiş bir insan resmedilmiş gibidir. Hem görselliği hem de hikayesi ile etkileyen bu kaya yolu Samsun'a düşenlerin uğrak yerlerinden bir tanesi haline gelmiştir. Fotoğrafları ile meraklıların anılarında yer almayı başarılı ise uzun yıllar olmuştur.