Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’dan Samsun’a gelirken kullandığı Bandırma Vapurunun ölçülerine de sadık kalınmak üzere bire bir aynı olan bir eşinin yapımıyla bu düşünce hayata geçiriliyor. Samsun Valiliği tarafından 13 Kasım 1999 tarihinde yapımına başlanan Bandırma Vapuru, 15 Nisan 2001 tarihinde tamamlanıyor.
Açılışı Dönemin Başbakanı R.Tayyip Erdoğan Yapıyor
Vapur inşası her ne kadar 2001 yılı sonunda tamamlanmış olsa da müze haline getirilmesi 2003 yılına kadar uzuyor. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mayıs 2003 tarihinde açılışını yaptığı müze çevresinde 35.000 metrekarelik bir alana kurulu Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi de bulunuyor. Valilik, müzeyi 2005 yılından itibaren Samsun Büyükşehir Belediyesine devrediyor ve halen belediye tarafından işletiliyor.
Bandırma Vapuru’nun Aslı Halen Korunuyor mu?
Ulu Önder Mustafa Kemal’i İstanbul’a getiren Bandırma Vapuru, 1878 yılında İskoçya’daki bir tersanede inşa ediliyor. Gemi önce İngiliz, ardından Pire merkezli armatörler tarafından satın alınıyor. Geminin Osmanlı envanterine girişi 1894 yılında gerçekleşiyor. Denize ilk indirilişi “Trocadero” adıyla gerçekleşen gemi, el değiştirdikçe isim de değiştiriyor. Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alınınca “Bandırma” ismi veriliyor. Gemi, 1924 yılına kadar hizmeti sürdürüyor. Bu tarihte hizmet dışı kalan gemi, 1925 yılında satılıyor ve parçalanarak yok ediliyor.
Bandırma Vapuru’nun İçerisindeki Müze Alanı
Samsun Bandırma Vapuru müze alanı olarak adlandırılan bölümün ilk kısmı olan kamara’da, Mustafa Kemal Paşa’nın arkadaşlarıyla toplantı halinde bulunduğunu gösteren bir tasvir bulunuyor. Bu bölümdeki masa ve sandalyeler zamanın özelliklerine uygun olarak cevizden yapılmıştır. Ceylan derisi kaplı masada bulunan Karadeniz haritasının üretim tarihi 1910’dur. Heykellerle aynı bölmede bulunan pirinç saat çalışmıyor, Atatürk’ün Samsun’a çıkış saati olan 08.00 olarak sabit bulunuyor.
Kaptan Köşkü
Gemide başka bir bölümü Kaptan Köşkü oluşturuyor. Burada Kaptan İsmail Hakkı Bey, kaptan yardımcısı ve şifre kâtibinin heykelleri bulunuyor. Kaptan köşkünün işlevine uygun olarak yine bu bölümde; gemi pusulası, denge pusulası gibi malzemeler sergileniyor.
Yatak odası ise geminin ön güvertesinde bulunuyor. Buranın döşemesinde Savarona yatı esas alınmıştır. Geminin aslında ambar kısmı olarak kullanılan bölüm, sergi salonudur. Burada Atatürk’ün Harbiye kaydından başlanılarak Milli Mücadelenin başlangıç aşamasında tamimler yayınlanan ve kongreler gerçekleştirilen Havza, Amasya ve Erzurum’a gidişine dair belgelere dayalı olarak uzmanlarca sunumlar yapılıyor. Müzede ilgi çekici bir belge de Lozan Barış Anlaşmasının Osmanlıca nüshasının aslıdır.
Mili Mücadele ve Açık Hava Müzesi
Türkiye’nin en uzun rölyefi olma özelliğini taşıyan seramik rölyefler 70 metrekarelik bir büyüklüğe sahiptir. Rölyeflerde; Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne kadar olan Milli Mücadele resmediliyor.
Açık hava müzesinde ayrıca Samsunlu şehitlerin kimlik bilgilerinin bulunduğu Şehitler Abidesi, Milli Mücadele ve genelgeleri temsil eden 9 adet bronz rölyef ile Atatürk’ün de içerisinde bulunduğu ve birlik beraberliği temsil eden 7 heykel bulunuyor.
Bandırma Vapuru ve Açık Hava Müzesi; Samsun’un Milli Mücadeledeki yerini anlamak açısından mutlaka görülmesi gereken bir yerler arasında bulunuyor.