450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor 450 bin tatilcinin geldiği Kartalkaya'da kayak sezonu kapanıyor
Kurtuluş mücadelesini anımsamak ve tanık olmak için muhakkak bu iskeleyi ziyaret etmek gerekir. Kurtuluş yolunda yaşanan bu gelişmeleri ölümsüzleştirmek için iskelede balmumu heykeller yer alır. Samsun gezilecek yerleri merak eden kişilerin burayı ziyaret etmesi tavsiye edilir.
Samsun Kurtuluş Yolu Ve Tütün İskelesi Nerede?
Tütün İskelesi, Kurtuluş Savaşı'na adımların atıldığı ilk nokta olarak bilinir. İskeleyi ziyaret etmek için öncelikle Samsun şehrine gitmek gerekir. Samsun ilinde yer alan bir iskeledir. Samsun ilinin İlkadım ilçesinde bulunur. Yabancılar çarşısının hemen önündedir. Bu alanda karşınıza anıtlar ve heykellerin sergilendiği alanlar çıkacaktır.
Kültürel turizme olan katkısı tartışılmazdır. İskelenin yakınında bulunan müzede sergilenen özel eşyalar da oldukça popüler ve ilgi çekicidir. Tarihi merak edenler ve sevenler için bilgilendirici içerikli nitelikler taşır.
Samsun Kurtuluş Yolu Tütün İskelesinin Sahip Olduğu Özellikleri Nelerdir?
Samsun güzergâhında yer alan Kurtuluş Yolu, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Tütün İskelesi'nden başlayan yolculuğunu kapsar. Bazı özelliklere sahiptir.
Sahip olduğu önemli özellikler şunlardır:
Kurtuluş yolu; Tütün İskelesinden başlayan ve Gazi Müzesi'nde son bulan uzun bir yoldur.
Genişliği yaklaşık 45 metre civarındadır.
Yolun uzunluğu ise 400 metre kadardır.
Yol boyunca karşınıza balmumu heykelleri çıkar.
Yol üzerindeki bazı yapılar yeniden restore edilmiş ve yeni güzergâhlar belirlenmiştir.
Kurtuluşa adımların ilk atıldığı yer olduğu için sembolik bir değere sahiptir.
Samsun sınırları içerisinde yer alır ve ziyaretçilerini kabul eder.
Yol boyunca sadece heykeller değil heykellerin yanı sıra süs havuzları ve seramikten yapılmış nesnelerde yerini alır.
Bu özellikleri sayesinde çok fazla merak uyandırıyor ve ziyaretçileri kendine çekiyor. Ziyaret eden kişilerin yorumlarına kulak verecek olursak milli duyguları harekete geçiren ve Kurtuluş Savaşı'nın izlerini yakından görmemizi sağlayan önemli bir mimariye sahiptir.
Samsun Kurtuluş Yolu Ve Tütün İskelesine Nasıl Gidilir?
Kurtuluş Yolu'nu ziyaret etmek isteyenlerin öncelikle İlkadım ilçesine gitmesi gerekir. Samsun denilince akla belli başlı mekânlar gelir. Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Heykeli ve Yabancılar Parkı Samsun iliyle özdeşleşmiş meşhur alanlardır. Seyahat esnasında otobüs ve dolmuş tercih edilebilir.
İskeleye gitmek için otobüs veya dolmuş tercih eden kişilerin meydanda inip biraz yürümesi gerekir. Tramvay da tercih edilebilecek ulaşım araçları arasında yer alır. Samsun Atakum tarafından travmayı kullanan ziyaretçilerin Cumhuriyet Meydan Durağı yakınlarında inmesi ve bölgeye ulaşması gerekir.
Tütün İskelesinde Restorasyon Çalışmaları Yapıldı
Samsun'un sembolik değerlerinden biri olan Tütün İskelesi'nde onarım çalışmaları yapıldı. Hasar gören heykeller ve ahşaptan oluşan eşyaların bakımı için yeni çalışmalar yapıldı. Büyükşehir Belediyesi turistlik açıdan önemli bir konuma sahip olan bu iskeleyi yenileyerek tekrar halka kazandırdı. Kurtuluş Yolu üzerinde bulunan heykellerin onarım işlemleri tamamlandı ve heykellerde oluşan kırık, çizik gibi deforme unsurlar ortadan kaldırıldı.