Samsun’da Mustafa Kemal’e ithafen bir anıt dikilmesi zamanın Samsun Valisi Kazım Paşa’nın fikri ile ortaya çıkmıştır. 19.Mayıs.1927 tarihinde temel atma töreni Kazım Paşanın katılımı ile resmen başlatılmıştır. Anıtı inşa etme işini daha önceleri Avusturyalı bir heykeltraş olan Heinrich Krippel üstlenmiştir. Ankara Zafer Anıtının inşası için açılan yarışmayı kazanan Heinrich Krippel ve Mayer isimli Viyanalı bir mühendis tarafından, Alman vapuru ile 15 Kasım 1931 tarihinde Samsun’a getirilen Gazi heykelinin açılış töreni 15 Ocak 1932 Cuma günü büyük bir kitlenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Samsun Onur Anıtı Nasıl Yapılmıştır?

Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı
Samsun Onur Anıtı çalışmalarında heykeltraş Krippel hazırlayacağı heykelde ki vücut ölçüleri ve yüz kompizisyonu için, daha önceki hazırlıklarında Atatürk’ün Ankara’da bulunan evine giderek aldığı ölçüleri Onur Anıtını yapımında esas almıştır. Heykelin tunç döküm işlemleri Viyana’da bulunan Vereinigte Metallwerke dökümhanesinde 1928 yılında başlamış ve 19321 yılında sonlandırmıştır. 32 parçadan oluşturduğu heykel temizlik ve rötuş işlemleri için tekrar birleştirilmiş ve bu işlemlerden sonra ayrı parçalar halinde Türkiye’ye getirilmek üzere sandığa yerleştirilmiştir. Heykel Türkiye’ye geldikten sonra 29 Ekim 1931 günü Avusturyalı mühendisin yardımı ile kaideye monte edilmiştir.

Samsun Onur Anıtı Ölçüleri Nasıldır?

Oldukça görkemli ve tunçtan yapılmış olan anıt heykelin yüksekliği 4,75 metre, üzerine oturtulduğu kaidenin yüksekliği ise 4,10 metredir. Anıtın tamamının yüksekliği ise 8,84 metreyi bulur.

Samsun Onur Anıtının Anlatım Özellikleri

Çok büyük bir kaide üzerinde Mustafa Kemal Atatürk şahlanan bir at üzerinde tüm heybeti ile görülmeye değer bir eser olma özelliğindedir
Heykelde Atatürk’ün duruşu ve gözleri batı yönünde çok uzaklara bakan gururu bir anlatıma sahiptir
Şahlanan atın üzerinde Atatürk’ün korkusuz ve azim dolu bakışları çok net tasvir edilmiştir
Sert çelik bir kol kılıca uzanmış bir şekilde anlamlı bir güç gösterisi yapar.
Kaidenin yanlarında resim tasvirleri ve diğer yanında yazılar vardır.
Kabartmanın birinde iskelede sandalın yanında bulunan cephane ve mermi taşıyan insan figürleri bulunur. Bu insan resimlerinin hemen arkasında bulunan top arabası ise kurtuluş savaşını anımsatır.
Diğer kabartma resimlerde Atatürk, büyük bir zafer simgesi şeklinde görülür. Başı halka dönük olan Atatürk halk ile iç içe olduğunun simgelemek için çevresinde yaşlı, köylü ve kentliler ile doludur
Heykelin kaidesinde ki yazılarda hem bilgilendirme hem de anlamlıdır.
Samsun Onur Anıtına Nasıl Gidilir?
İlkadım ilçesinde bulunan Atatürk parkı şehir içerisinde yürüme mesafesinde olduğu için Samsun onur anıtı ziyaretine tüm toplu taşım araçları ile ulaşmak mümkündür.