Özellikle de Samsun'un yaylaları, tam bir cennettir. Samsun'a gelirseniz, Samsun yaylalarına çıkmadan şehirden ayrılmayın. Bunun yanında Kızılırmak ve de Yeşilırmak gibi önemli ırmakların geçtiği bu ilde farklı ırmaklar da bulunmaktadır. Karadeniz illeri arasında yer alması ve verimli ovalara sahip olması, Samsun'u diğer Karadeniz illerinden ayırır.

Samsun'da Yer Alan Yaylalar

Samsun'da yer alan yaylalar, tam bir doğa harikasıdır. Güzellikleri ve manzaraları ile sizi büyüleyecek olan Samsun yaylaları şunlardır:
Ladik Yaylası
Aktaş Yaylası
Küpecik Yaylası
Büyükkızoğlu Yayalası
Çakırgümüş Yaylası
Gürcü Yaylası
Bu yaylalar Samsun ilinin en özel yerlerinden biridirler. Özellikle de Ladik yaylası, Samsun ili için farklı bir öneme sahiptir. Yaylada yapılan şenlikler ise yöre halkının ortak eğlencelerinden biridir. Eğer şenlik zamanlarına denk gelirseniz, Samsun yöresine ait bir geleneğe gözünüzle şahit olabilirsiniz.
Yaylalar, hem doğaları hem de şenlikleri ile ön plana çıkmaktadırlar. Bu yaylaların genişlikleri ise oldukça fazladır. Yaylalar sadece eğlence alanında ön plana çıkmazlar. Sağlık, turizm ve spor faaliyetleri alanlarında da büyük bir öneme sahiptirler. Şenlikleri geleneksel hale getiren yayla ise Ladik yaylasıdır.

Samsun'da Yer Alan Irmaklar

Samsun ilinde yer alan birçok ırmak bulunur. Samsun'un ırmakları olarak bilinen ırmaklardan bazıları şunlardır:
Aptalırmağı
Akçay
Cemaldere
Asarsuyu
Karadere ırmağı
Körtün ırmağı
Samsun ilinde karşınıza çıkacak olan ırmaklar arasındadır. Samsun'dan geçmesiyle ilin daha fazla önem kazanmasına neden olan ırmaklardan biri Kızılırmak, diğeri ise Yeşilırmak'tır. Bu ırmaklar, Samsun için çok önemlidir.

Ladik Yaylası

Prof. Dr. Demir: Kış kuraklığı riski artıyor Prof. Dr. Demir: Kış kuraklığı riski artıyor

Ladik yaylası, 1500 metrelik bir rakıma sahiptir. Samsun ilinin en önemli yaylalarından biri olan Ladik yaylası, ilçeye 7 km uzaklıkta bulunur. Yaylaya çıkmak için özel bir aracınızın olmasına gerek yoktur. Hemen hemen her araçla bu yaylaya kolaylıkla çıkabilirsiniz. Yaylaya çıktığınız zaman karşınıza yayla evleri çıkacaktır.
Ayrıca doğanın sizlere sunduğu içilebilir birçok su kaynağı da bulunmaktadır. Ladik yaylası, her sene yayla şenliklerinin yapıldığı yerdir. İnsanların birbirleri ile daha iyi kaynaşmalarını sağlamak amacıyla yapılan bu şenlikler, yoğun ilgi görmektedir. Hatta şenlik zamanlarını görebilmek için birçok turist Ladik yaylasına gelmektedir. Şenliklerin diğer bir amacı ise kardeşlik ve dostluk hislerinin daha yoğun hale gelmesini sağlamaktır. Ladik yaylasında yapılan şenliklere yöre halkı büyük ilgi gösterir.

Aktaş Yaylası

Ladik yaylasından sonra en fazla popülerliğe sahip olan ikinci yer ise Aktaş yaylasıdır. 950 metrelik bir rakımı bulunan yayla, ilçeye yaklaşık 9 km uzaklıkta bir alanda yer alır. Yayla yolu asfalt olduğundan dolayı ulaşım konusunda kesinlikle sıkıntı yaşamazsınız. Bu nedenle dilediğiniz araçla yaylaya çıkabilirsiniz.
Aktaş yaylasında da yayla evleri ve içebilmeniz için su bulunmaktadır. Potansiyel bir turizm sağlayan Aktaş yaylası, mesire alanı olarak kullanılır. Aktaş yaylasından Ladik Gölü'nün tamamını rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca yayla, çam ağaçlarıyla kaplıdır. Bunun yanında yaylanın her yerinde kır çiçekleri vardır. Bu güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakan yayla, Samsun ilinde yaşayanların vazgeçilmezidir.

Küpecik Yaylası

Ulaşımı kolay olan yaylalardan bir diğeri de Küpecik yaylasıdır. Yaylada bulunan suyun, böbrek taşını eritmekte olduğu söylenir. Bu nedenle Küpecik yaylası, daha çok sağlık amaçlı tercih edilen yaylalardan biridir.